HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Az önmagunknak feltett kérdések és a válaszadással töltött minőségi idő talán az egyik leghasznosabb önsegítő technika.

Az önreflexió egyrészt igazi én-idő: a saját életünk főszereplőivé válunk a kérdés-felelet kidolgozásakor. Másrészt a válaszkereséssel nem emésztjük magunkat, hanem konstruktívan ügyködünk a megoldáson. Tudnunk kell, hogy az őszinte válaszok megtalálása kőkemény munka, ám biztos, hogy a jövőnk szempontjából hasznos eredményt leszünk képesek kihozni.

Ne kényszerítsük magunkat a gyógyulásra, adjunk időt arra, hogy megéljük a fájdalmat, a nehézséget: jogunk van rá. És természetesen a másik oldal is fontos: ne hagyjuk magunkat túl hosszú ideig a fájdalom köntösébe csavarodni. Ahhoz, hogy ki tudjunk látni a nehézségeinkből, még az önsajnálat mocsarából is tehetünk fel kérdéseket.

Kemény munka
©

 

1. Hogyan tudok most ebben a nehéz helyzetben gondoskodni magamról

2. Mi esne jól?

3. Hogyan tudok mentálisan és fizikailag még jobban törődni magammal?

4. Mi a legjobb ebben a nehéz helyzetben?

5. Ha a barátom/barátnőm lenne ebben a helyzetben, milyen tanácsot adnék neki?

6. Miből veszem majd észre, hogy kicsit már jobban vagyok?

7. Hogyan tudok most egy aprócska lépéssel továbbhaladni?

8. Kinek a segítségét fogadnám el szívesen?


Márton-Koczó Ildikó coach, Gordon-tréner


Érdekli még a kudarcfeldolgozás, az élet(közepi)válság, az önbizalom-erősítés, az új kihívás feltérképezése? Mindegyikhez 8-8 kérdést ajánlunk, amelyek segítenek abban, hogy sikeresen dolgozzunk magunkkal, magunkon. Olvassa tovább a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban megjelent cikket, mely a trauma, terápia, gyógyulás témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A terapeuta esetei sorozat egyik kötetével, Szondy Máté Olvadás című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!