HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A párkapcsolati kötelék az alvásra is vonatkozik.

Az alvás nem is annyira egyéni ügy, mint ahogy elsőre gondolnánk.

Rendszeres alvópartnerünk és a köztünk lévő kapcsolat figyelemre méltó hatással van alvásunk minőségére – állítja Heather Gunn, az amerikai Pittsburghi Egyetem kutatója.

Nemrég folytatott vizsgálatában 46 házaspárt kért meg előbb egy párkapcsolati elégedettséget mérő kérdőív kitöltésére.

Majd tíz napon keresztül objektív mérőeszköz segítségével gyűjtöttek adatokat alvási mintázataikról.

Nagyobb volt az összhang a rendszeresen együtt alvó házaspárok tagjai között, mint azoknál, akik véletlenszerűen kerültek egymás mellé.

Átlagosan a párok az alvásra szánt idejük 75 százalékában egyszerre voltak éber vagy alvó állapotban, ami önmagában jelentős összhang.

Ez az arány még magasabbra emelkedett azoknál a házaspároknál, amelyekben a feleség – az önbeszámolós kérdőív alapján – kimondottan elégedett volt a házasságukkal.

Úgy tűnik, a párkapcsolati kötelék szó szerint összeköti a házaspárokat.

Az együttalvásnak köszönhetően osztoznak „jóban, rosszban”: ébrenlétben és pihentető alvásban egyaránt.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely a trauma, terápia, gyógyulás témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A terapeuta esetei sorozat egyik kötetével, Szondy Máté Olvadás című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!