HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Ördögi kör a tanárok és a diákok között.

A tanárokat sújtó terhelés teljes kimerüléshez vezethet – ez nem újdonság.

Egy kanadai kutatás arra kereste a választ, milyen kapcsolatban áll a tanári stressz és a diákok pszichés stressz-szabályozása.

Eva Oberlének és Kimberly Schonert-Reichlnek, a vancouveri Brit-Kolumbiai Egyetem munkatársainak a Social Science and Medicine című lapban közölt vizsgálatában 400 kisiskolás és a tanáraik vettek részt.

A tanári kiégést kérdőívvel mérték, a gyerekeknél pedig nyálmintából állapították meg a stresszhormonnak is nevezett kortizol szintjét.

Az érzelmileg kimerültebb tanárok diákjaira jelentősen magasabb kortizolszint volt jellemző.

A szerzők arra következtettek, hogy a stressz fertőzésszerűen terjed a tantermekben.

Korábbi vizsgálatok a gyerekek magasabb kortizolszintjét tanulási és pszichés problémákkal hozták összefüggésbe.

A helyzet tehát egyfajta ördögi körként írható le: nem világos, hogy a tanári kiégés vagy a gyerekekre jellemző stressz indítja-e be a folyamatot, de mind megterhelőbb iskolai klíma a következmény.

Szeretné pozitívan kezelni a stresszt? Megjelent az új HVG Extra Pszichológia Teszt különszám, melyben megvizsgáljuk stressz-szintünket, és a megoldásra is adunk tippeket. Kapható az újságosoknál, de meg is rendelhető.


 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!