HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A férfiak a családi konfliktusokat nehezebben viselik, mint a nők.

Az elvált apák újrakezdésének egyik akadálya az a tévhit, hogy a férfiak, ellentétben a nőkkel, az érzelmi konfliktusokat hevesebb érzelmek nélkül, elsősorban racionális alapon képesek megoldani.

Ez a kétes eredetű „városi legenda” nemcsak a férfiak számára nehezíti meg, hogy traumatikus élethelyzetben segítséget kérjenek, de sokszor a bajban lévő (például a gyermekük láthatását jogi indok nélkül megakadályozott) apák környezetét is passzivitásra kényszeríti.

A szakirodalmi adatok ellentmondanak a fenti elképzelésnek.

A vizsgálatok szerint – meglepő módon – a férfiak a párkapcsolati és a családi konfliktusokat nehezebben kezelik, mint a nők.

Általában igaz, hogy az intim szférában megjelenő érzelmi problémák a férfiakat jobban kizökkentik lélektani stabilitásukból, és a nyugalmukat lassabban, több energiával nyerik csak vissza.

A párkapcsolati kutatásairól híres John Gottman, a Washingtoni Egyetem munkatársa a közelmúltban veszekedős párok pulzusszámát, vérnyomását és bőrreakcióit mérte meg.

„A férfiak jobban megijednek egy dühös nőtől, mint a nők egy dühös férfitól” – summázott.

Úgy találta, hogy a párkapcsolati viták többségét a nők kezdeményezik, a férfiak pedig a nőkkel szemben inkább konfliktuskerülő magatartást vesznek fel.

Léder László

 

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely a trauma, terápia, gyógyulás témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A terapeuta esetei sorozat egyik kötetével, Szondy Máté Olvadás című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!