HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Egyszerűen tévedés lenne?

Habár gyakrabban sikoltunk fel nagy, fekete pókok láttán, mint ahányszor jól megtermett, ijesztő kígyókkal találkozunk, csak az utóbbi állatokkal kapcsolatban munkál bennünk evolúciós gyökerű félelem – derült ki Kavai Nobujuki és Koda Hiroki japán kutatók eredményeiből.

A Journal of Comparative Psychology nevű lapban nemrég közölt kísérletben három japán majom segítségével e félelmek eredetét vizsgálták a kutatók.

Az állatoknak képhalmazokból kellett kiválasztaniuk egy meghatározott állattípust, például koalák között megtalálniuk egy kígyót, vagy kígyók között egy koalát.

A kilenc feladványból álló vizsgálatban mind a három majom gyorsabban találta meg a kígyót a koalák között, mint fordítva.

Ugyanakkor kígyók helyett pókokkal végezve a feladatot, nem mutatkozott különbség a majmok reakcióidejében.

Mindez azt jelenti, hogy érzékenyebben reagáltak a kígyókra, mint a kísérletben szereplő többi állatra.

Habár elképzelhető lenne, hogy pókok esetén is evolúciós félelmet érzünk, csupán időben ez később alakult ki, mint a kígyóiszony.

További szakirodalmi bizonyítékok arra utalnak, hogy a pókokkal kapcsolatos reakciónk erősen függ az egyéni jellemzőktől és a környezeti hatásoktól (például az elterelő képektől).

Összességében tehát az a legvalószínűbb, hogy míg a kígyókkal kapcsolatos félelem evolúciós beidegződés a főemlősökben, addig a pókok evolúciós értelemben ártalmatlan lények, velük kapcsolatos félelmünk csupán tanult reakció.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely a trauma, terápia, gyógyulás témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A terapeuta esetei sorozat egyik kötetével, Szondy Máté Olvadás című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 

 


 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!