HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Bizonyára ismerős önnek az érzés, hogy igyekszik úgy csinálni a dolgokat, ahogy annak idején a szüleitől láthatta, vagy semmiképpen sem szeretné úgy csinálni. A szülői minta gyermekkorunkban belénk ivódik, és egész életünkben azt próbáljuk elérni, kiegészíteni, vagy éppen harcolni ellene.

A gyerekek mintakövetés és utánzás útján tanulnak, szinte észrevétlenül. Szülőként azt hiheti, hogy fontos, mit mond a gyermekének. Hát ennek is lehet valami halovány hatása, azonban sokkal markánsabbak a tettei, szokásai, viselkedése. Csupa nonverbális csatornán átívelő minta, melyről a gyermek sokáig azt fogja gondolni, hogy így normális, biztos mindenki így csinálja. Az a fajta kritikus hozzáállás és kitekintés, hogy képes legyen rálátni arra, mi zajlik a családban, csak sokkal később, kamaszkorra lesz meg.

A szülő napi négy kávét megiszik? Este nem kéri meg a gyereket, hogy pakolja vagy együtt pakolják el a széthagyott játékokat? Nem szokott vasalni? Vasárnap délben mindig húslevest eszik a család? Apa mindennap felhívja telefonon a szüleit? Ahány ház, annyi szokás.

Papás-mamás

A gyermek a szerepeket sokszor jól megfigyelhető módon szerepjáték során sajátítja el, építi be az eszköztárába. Megkapó hallani, hogy ugyanúgy becézi a játékbabáját, ahogy a szülei babusgatják a testvérét. Érdekes látni, hogy a gyerek apukaszerepben ugyanúgy köszön el a „feleségétől”, ahogy apa szokott.

Ahány ház, annyi szokás
©

Nem véletlenül az egyik leggyakrabban játszott és legnépszerűbb szerepjáték a papás-mamás, ahol a gyermek felváltva próbálhatja ki az összes szerepet. Anyuka, apuka, kistestvér, nagytestvér, kilépve a való életben megszokott gyermekszerepéből.

Súlyos tükör ez a szülők számára, akik magunkra ismerhetnek egy-egy szerepjáték során elhangzó párbeszédben. „Kislányom, iparkodjál, nincs rá egy napunk, hogy itt szöszmötölj!” – hallja vissza az anya saját magát, miközben hatéves lánya óvodába viszi a „kicsikéjét”. „Fiam, szedd össze magad!” – harsogja a kisfiú, elmélyített, dörmögő, „apukahangon”.

Olvassa tovább Deliága Éva gyermekpszichológus cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, mely a nemek, a nőiesség, férfiasság témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk Susan Quilliam Hogyan válasszunk társat? című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!