HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Csak a zene – és ön.

Rég tudjuk, hogy a zene érzelmi húrokat pendít meg bennünk.

Semmihez sem fogható érzékenységgel rezonál lelki állapotunkra egy-egy jól megválasztott dallam.

A jövőben elfelejthetjük az automata zenelejátszó listákat, és nekünk sem kell törnünk a fejünket azon, milyen muzsikához lenne kedvünk.

A mesterséges intelligencia kutatásának izgalmas állomása a nemrég a japán Osakai Egyetem gondozásában bemutatott okos zenelejátszó készülék, amely különböző szakterületek (agykutatás, orvostudomány, műszaki ágak) együttműködésével jött létre.

A korszakalkotó eszköz a zene érzelmekre kifejtett hatását sokszorozza meg azáltal, hogy a befogadó agyi aktivitását figyelembe véve, arra reagálva komponálja a dallamait.

„Csupán” fel kell vennünk egy olyan, vezeték nélküli fejhallgatót, amely több ponton érzékelőkkel ráhangolódik agyunk elektromágneses jelzéseire, és a szerkezet már képes is olvasni az érzelmeinkben.

A begyűjtött információk alapján olyan zenéket állít össze számunkra, amelyekre kedvezően reagálunk.

Numao Maszajuki professzor, a kutatás egyik vezetője szerint az emberek sokkal jobban rá tudnak hangolódni arra a zenére, amelyet agyhullámaik alapján játszik számukra a készülék, mint hagyományos zenehallgatás során.

Kiemelte, hogy az intelligens zenehallgatás számos társadalmi haszonnal kecsegtet, például az egészségvédelem szolgálatába állítható, hiszen motiválóan és felvidítóan hat az emberekre.

 

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely a nemek, a nőiesség, férfiasság témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk Susan Quilliam Hogyan válasszunk társat? című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!