HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A legtöbbünknek személyes, sőt irodalmi ismeretei is vannak arról, mennyire különbözően barátkoznak egymással a férfiak és a nők. Ahogy változik a világ, úgy változnak ezek a kapcsolatok is.

Kétségtelen, hogy a férfiak és nők közötti barátság természetének vannak olyan vonásai, elemei, amelyek évszázadok, évezredek óta nagyjából változatlanok. Evolúciós távlatokban értve ezt, hiszen az írásbeliség korának kezdetétől az újkorig mind a férfiak, mind a nők barátságáról – és oly sok minden másról is – többnyire férfiak értekeztek, így e kor valóságáról csak közvetve kapunk ismeretet.

Ám például Dávid Beáta és Albert Fruzsina szociológusok kutatásaiból sok mindent megtudhatunk a férfi- és a női barátságok természetéről. Mindenekelőtt azt, hogy a férfiak és a nők baráti kapcsolatai annak ellenére különböznek egymástól, hogy a nők és a férfiak hasonlóképpen gondolkodnak magáról a barátságról. A férfiak barátságának az alapvető jellemzői a bátorság, a hősiesség, a kötelességtudat és a hűség, a nőknél pedig a bizalom, az intimitás, a gondoskodás kerül előtérbe.

Fő a bizalom
©

Természetesen mindkét kapcsolattípust meghatározza a közös tevékenységek, a közös helyzetek és a közös érzelmek jellege. „Míg a lányok inkább együttműködésre és személyközi érzékenységre, a fiúk szabályrendszerekhez kötött tevékenységekben való versengésre szocializálódnak” – írja a két szociológus a barátságról szóló 2007-es monográfiájában.

Ahol arra is felhívják a figyelmünket, hogy „habár a férfiaknak látszólag több a barátjuk, a nőknél a kevesebb barát (és a többi, másféle személyes kapcsolat) ugyanolyan szintű segítséget nyújt. Noha tehát a barátok száma alapján a férfiak előnyösebb helyzetét feltételezhetnénk, a felmérések arra utalnak, hogy a nőknek legalább olyan arányban vannak érzelmi, támogató, intim kapcsolataik, mint a férfiaknak, és a kapcsolati erőforrások hozzáférésének tekintetében sincsenek rosszabb helyzetben… Lehet tehát, hogy a férfiak kevesebbet várnak el a barátaikról, de ezzel a kevesebbel is elégedettebbek.”

Olvassa tovább Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, mely a nemek, a nőiesség, férfiasság témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk Susan Quilliam Hogyan válasszunk társat? című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!