HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

Jó dolog a placebo, de a nocebóval már vigyázni kell

A placebo vizsgálata az orvosi kutatás egyik legizgalmasabb területe. Adott egy gyógyszer vagy kezelési eljárás, amelyről azt gondolja a tudomány, hogy nincs hatással az adott panaszra, betegségre vagy épp a laborleletre – mégis kimutatható a hatása. Hogyan lehetséges ez?

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

A három "ha" - Mikor mehet a gyerek tehetségkutató show-ba?

A gyerekekre épülő tehetségkutató műsorok nagy karriert futottak be világszerte, ebben reménykedik az RTL Klub is, amely szeptember elején indította el Kicsi Óriások című show-ját. Felvetődik azonban a kérdés, hogy a résztvevő gyerekek oldaláról is előnyös-e egy ilyen műsorban megmutatkozni, megmérettetésre kerülni nagyon fiatalon. Általában is, jó-e a tehetségnek, ha hamar felfedezik? Gyarmathy Éva tehetséggondozó szakpszichológus, az MTA tudományos főmunkatársának véleménye.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

Mit várhatunk el a tanítótól, és mit nem?

A tanító a kisiskolás életében a hétköznapok főszereplője, gyakran több időt tölt vele, mint a szülők. Nem csoda, ha elvárásokkal bombázzák. N. Kollár Katalin iskolapszichológus, az ELTE tanszékvezetője segít eligazodni a reális és irreális igények között.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

Ezért ne aggódjon, ha sok a balhé a családjában

A családot szívünk szerint a béke szigetének tekintenénk, ahol az élet csatamezejéről hazatérve megpihenhetünk. Pedig még a legjobban működő családokban is dúlnak hatalmi harcok, és időről időre felüti fejét a versengés.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

Imre Géza és Szilágyi Áron esete: Mit tanácsol a sportpszichológus?

Hogy is zajlik az ún. mentális felkészülés az olimpiára, melynek során az élsportolók pszichológus támogatását is igénybe véve győzik le szorongásaikat, gátlásaikat? Faludi Viktória pszichológus tíz éve készít fel sportolókat, Szilágyi Áron kardvívóval is dolgozott, aki ma lép pástra az olimpián. Az ő írását olvashatják, egészen friss minielemzéssel arról, mi történhetett Rióban Imre Gézával, amikor 14-10-ről elvesztette az olimpiai döntőt.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

Elidegenedett a testétől? Ha összebarátkoznak, nem lesz beteg

A Mit üzen a tested? Gyógyító kommunikáció belső világoddal című könyvet jegyző Buda László pszichiáter, a szomatodráma módszer magyar kidolgozója működésének középpontjában a test és a lélek közötti kapcsolat helyreállítása áll. A testkultusz és testünk gyűlöletének paradoxonáról, a betegségek okairól kérdeztük.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

Miért lett önből szurkoló? És meddig lesz az?

Alig fejeződött be a foci-Eb, kezdődik az olimpia: sokak számára a nyár legfontosabb eseményei. Vajon mi az, ami a sportnézésben magával ragad minket? Miért szurkolunk? Sokan akár annyira, hogy életmóddá válik számukra a kedvenc csapatuknak való drukkolás. Bolló Henrietta doktorandusz, szociálpszichológia kutató írása.

1
5 6 7 8 9
15
A címlapról ajánljuk