HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A nők szigorúbbak önmagukkal szemben.

Minél nagyobb bűnt követünk el, annál nagyobb bűntudatot érzünk, és annál nehezebben oldozzuk fel önmagunkat, hacsak nem törekszünk jóvátételre, és el nem nyerjük a sértett fél bocsánatát. A texasi Baylor Egyetem pszichológusai Thomas Carpenter vezetésével – miután igazolták a fenti tételt – tovább vizsgálták a kérdést.

A The Journal of Positive Psychology című lapban publikált kísérletük 208 résztvevőjének el kellett képzelniük, hogy súlyosan vétettek: nem vállalták a felelősséget egyik tettükért, amely a barátjuk kirúgásához vezetett. Ezt követően fel kellett vázolniuk a lehetséges forgatókönyveket.

Lehetséges forgatókönyvek
©

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az eredmények szerint abban, hogy megbocsátunk-e önmagunknak, csekély szerepet játszik, hogy a másik adott-e felmentést, és inkább a saját jóvátételi törekvéseink csökkentik valamelyest a bűntudatot, azaz leginkább az önmegbocsátással kapcsolatos erkölcsi mércénk alapján jósolható meg, hogy idővel felmentjük-e magunkat.

Kimutatták azt is, hogy ilyen helyzetben a nők szigorúbbak önmagukkal szemben – ennek okai még tisztázásra várnak.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, november 20-án megjelent számában olvashat, melyben az elengedés, a gyász és az újrakezdés témáját járjuk körül szakértő szerzőinkkel. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is – a kiadónál!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!