HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Amikor a baba megszületik, az anya csak arra tud gondolni, milyen jó lesz otthon a kicsivel! A legtöbben azt hiszik, hogy miután a gyerekek kirepülnek a bölcsődébe, óvodába, visszatérnek a munkahelyükre és minden megy tovább a régi kerékvágásban. Ez a legritkább esetben alakul így.

„A gyereknek hároméves korig az anyja mellett a helye” – a gyes 1967-es bevezetésekor minden propagandaplakáton szerepelt ez a mondat. Az indoklás gyerekbarátnak tűnik, azonban a gyes bevezetésének oka szimplán népgazdasági döntés volt: a gyermekeikkel otthon maradó anyák helyére fiatal pályakezdő munkaerők kerültek be, így csökkentették a munkanélküliséget.

A szlogen beégett azonban az agyakba: a mai napig tartja magát az elképzelés, hogy 3 éves korig a közösség kárt tesz a gyerekben. A magyar anyák többsége egy gyermekkel átlagosan 3, két gyermekkel 5 évet tölt otthon, ezt követően tér vissza a munka világába, ami azonban korántsem olyan könnyű, mint elsőre gondolnánk.

A korábbi elképzelésekkel ellentétben a korai közösségbe szoktatásnak nincsenek káros hatásai, feltéve, ha bizonyos feltételek megvannak. Egy 1969-es kutatás adatait összevető 2010-es amerikai gyermekpszichológiai tanulmány kimutatta, hogy egyéves kor alatt legjobb, ha egyetlen állandó személy – akár a nagymama – vigyáz a babára.

Egyetlen állandó személy
©

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rachel G. Lucas, Thompson Wendy és JoAnn Prause kutatók a későbbi legtöbb viselkedésproblémát azoknál a gyerekeknél találták, akik 3 és 6 hónapos koruk között kerültek közösségbe. Egyéves kor felett viszont egyáltalán nem volt tapasztalható, hogy a kisgyermeknek később hátránya származott volna abból, ha korán elszakadt az édesanyjától. A beszoktatással kapcsolatos problémák a legnagyobb valószínűséggel akkor léptek fel, ha az anya csak kényszerűségből ment vissza a munkába. Ha azonban szívesen és rugalmas munkarendben dolgozhatott, a gyermek problémamentesen alkalmazkodott.

Vida Ágnes babapszichológus cikke teljes terjedelmében a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, november 20-án megjelent számában olvasható, melyben az elengedés, a gyász és az újrakezdés témáját járjuk körül szakértő szerzőinkkel. Keresse az újságárusoknál, rendelje meg – akár a régebbi számokat is – kiadónál!

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!