HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Sokan az újévet, mások az ihletet várják, de rosszul teszik: valószínűleg senki sem tud egyik napról a másikra megváltozni. De mindig lehetünk egy kicsit jobbak, egy kicsit figyelmesebbek, egy kicsit aktívabbak, ha lépésről lépésre, apránként, kitartással, a hibáinkból tanulva haladunk.

1. Lépjünk kicsiket!

Új életet akarunk kezdeni, mert a jelenlegivel elégedetlenek vagyunk, mégis minden marad a régiben.

Legtöbbször éppen azért, mert drasztikusan akarunk változtatni. Ezzel pedig eleve kudarcra ítéljük magunkat, hiszen hirtelen nem bújhatunk ki a bőrünkből: beidegződéseinket csak lassan alakíthatjuk át. „Az vagy, amit újra és újra teszel. A kiválóság tehát nem tett, hanem szokás” – szól az Arisztotelésznek tulajdonított, valójában Will Durant amerikai filozófiatörténésztől származó mondás, amelynek bölcsességét a pszichológiai kutatások is megerősítik.

Ha szeretnénk önmagunk jobb változatává válni, akkor kis lépésekben, türelemmel, fókuszáltan érdemes haladnunk. Kezdjük egyszerre egy vágyott szokás felvételével – vagy egy rossz elhagyásával –, és illesszük be a napirendünkbe. Gyakoroljunk, gyakoroljunk, ünnepeljük meg a részsikereket, nézzük el magunknak a botlásokat, és kezdjük újra: ha egy területen sikerrel járunk, az növeli az önbizalmunkat, és megkönnyíti a következő akadály legyűrését.

A rossz hír, hogy – szemben a népszerű mítosszal – egy-egy új szokás nem feltétlenül válik automatizmussá 21 napon belül (hiszen a személyiség és a vállalás típusa befolyással van rá), a jó, hogy elérhető: Phillippa Lally és kollégái 2009-ben azt találták, hogy ez az időszak 18–254 napig terjedhet.

Életünk történet, önmagunk a szerkesztő
©

2. Váltsunk szemléletet!

Timothy D. Wilsonnak, az amerikai Virginiai Egyetem elismert kutatójának módszere szerint az életünket történetként, önmagunkat pedig szerkesztőként kell elképzelnünk: ha átformáljuk a személyes narratívát, aktívan alakíthatjuk sorsunkat.

Mindennek alapja a fejlődésbe vetett hit, amint azt Carol Dweck, a Stanford Egyetem nemrég Magyarországon járt kutatója igazolta. Magyarul most megjelent Szemléletváltás című könyvében kimutatta, hogy szemléletmódunk komoly befolyással van egész életünkre: aki abban hisz, hogy az egyéni képességek az élet során bármikor fejleszthetők, azaz fejlődési szemléletű, az minden területen sikeresebb, mint az, aki a készségek eleve adott mivoltát vallja, azaz rögzült szemléletmóddal él. Szerencsére azonban a pozitív változásokat lehetővé tevő fejlődési szemléletmód tanulható.

További tippeket a HVG Extra Pszichológia 2015. november 20-án megjelent számában olvashat, melyben az elengedés, a gyász és az újrakezdés témáját járjuk körül szakértő szerzőinkkel. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is – a kiadónál!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!