HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Személyiségünk egy életen át változik: fejlődik, javul, torzul, vagy éppen hanyatlik. Ennek alapja agyunk hihetetlenül bonyolult és csodás működésében rejlik. Egyes működéseket őseinktől örököltünk, de a legtöbbet a külső hatások által aktivált gének alakítják ki minden egyes embernél, egész élete során.

A személyiség fogalma ismerősen hangzik, de tudjuk-e, valójában mit takar? Ez a kifejezés az egyes egyéneknél megfigyelhető, illetve általuk és a környezetük által szubjektíven átélt, tartós magatartás-mintázatra és -tapasztalatra utal, amely többnyire állandóságot mutat egy életen át. A fogalom pszichológiai és pszichiátriai definíciója sokat változott az idők folyamán, hiszen az agykutatásoknak köszönhetően egyre több információ lát napvilágot az egyének pszichológiai-biológiai működéseinek összességéről.

A személyiség alkotóeleme a temperamentum és a karakter vagy jellem – ezek szintén az egyént jellemző tulajdonságok. A temperamentumról ma már tudjuk, hogy genetikailag meghatározott tulajdonságunk, míg a jellemünket elsősorban a környezeti hatásokhoz való alkalmazkodás határozza meg.

Még több lehetőség
©

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az emberi psziché fejlődése egy életen át tart. Ma már sokan az anyaméhen belüli fejlődési szakaszt is meghatározónak tartják, és igazuk is van, hiszen az agy fejlődése már a fogantatás utáni első pillanatokban megkezdődik. A környezeti befolyások (az anyai hormonok a vérben, a stressz hatásai, a hangok) mind módosíthatnak az idegrendszer genetikailag kódolt fejlődésén. Persze lényeges a genetikai állomány szintjén hozott tartalom összessége is, hiszen ez az alapja a kialakulóban lévő személyiségnek.

Genetikailag kódolt például az, hogy mennyire vagyunk introvertáltak vagy nyitottak, mennyire hevesek az érzelmi reakcióink, és az is, hogy mennyire vagyunk érzékenyek, sebezhetők. Napjaink genetikai kutatásai egyértelműen mutatják, hogy a génekben igen sok tulajdonság és még több lehetőség van kódolva. Ez azt jelenti, hogy bizonyos működésmódokat hozunk az őseinktől, de a legtöbbet a külső hatások által aktivált gének fogják kialakítani minden egyes embernél.

Belső Nóra pszichiáter cikke teljes terjedelmében a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, február 29-én megjelent számában olvasható, mely a személyiséggel foglalkozik: milyenek vagyunk, és milyen élmények képesek az idők során alakítani, változtatni a személyiségünket? Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is – kiadónál!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!