HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Melyek azok a motivációk, amelyek mentén döntünk egy párkapcsolatban, sőt egy párkapcsolatról? Van nőies és férfias agy? Az evolúció – közelebbről az evolúciós pszichológia – sok mindenre választ ad.

Randevú. A férfi sokat beszél. Igyekszik minél érdekesebb témákról beszámolni, szórakoztató lenni, saját magáról, a céljairól, a státusáról, izgalmas dolgokat vonultat fel. Önreklámoz. A nő pedig hallgatja és – jó esetben – megerősíti. Valószínűleg nem is sejtik, hogy a férfi éppen a Cyrano-effektust gyakorolja: a férfiak minél választékosabban és változatosabban, szellemesebben beszélnek az udvarlási periódusban. A Cyrano-jelenség párja a Seherezádé-effektus, amelynek lényege, hogy folyamatosan fenntartsa a férfi figyelmét.

Régebben úgy gondolták, hogy a kapcsolatok elején a nők azért beszélnek kevesebbet, mert passzívabbak a férfiaknál. Mára már világos, hogy az elköteleződés startjánál a nő arra kíváncsi, mit akar a másik, milyen az érzelmi háttere, milyen típus és mik a szándékai. „Felméri” a férfit.

Eltérő célok

Messziről indítva: a kezdeti női hallgatásnak evolúciós oka van, ami a szülői ráfordításból következik. A szex és az utódnemzés ugyanis a nő számára mindenképpen „költségesebb”. A terhesség, a szoptatás, a gondoskodás nagyobb befektetést igényel az ő részéről, ezért körültekintőbben kell eljárnia a párválasztás során.

A nőkből anya lesz, a férfiakból pedig nem
©

 

 

 

 

 

 

 

 

Ráadásul a nem kívánt terhesség, az abortusz sokkal nagyobb társadalmi elítéltséget is szül. Ha egyszerűen szeretnénk fogalmazni, akkor az evolúciós pszichológia szerint minden nemi különbség, motiváció és stratégia alapja, hogy a nőkből anya lesz, a férfiakból pedig nem.

„A nemi különbségekkel foglalkozó idegtudomány ma úgy gondolja, hogy nincsen, nem is volt eleve nőies és férfias agy, de vannak a nagy többségre jellemző nőies és férfias idegrendszeri működések. A férfi és a nő teste, biológiai és idegrendszeri működése sok tekintetben eltér, aminek a különböző szerepek magyarázzák a hátterét. Más az információfeldolgozás, a különböző érzelmi szűrők, az eltérő stresszre adott válaszok. Ezek a különbségek az evolúció során alakultak ki” – mondja Belső Nóra pszichiáter.

Schäffer Dániel cikke teljes terjedelmében a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, február 29-én megjelent számában olvasható, mely a személyiséggel foglalkozik: milyenek vagyunk, és milyen élmények képesek az idők során alakítani, változtatni a személyiségünket? Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is – kiadónál!

Ön introvertált vagy extrovertált, optimista vagy pesszimista? Hogyan működik párkapcsolatban és a családban? Megvalósítja önmagát? A HVG Extra Pszichológia TESZT különszámából most megtudhatja! Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg a 27 önismereti tesztet tartalmazó új számunkat!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!