Három népszavazási kezdeményezést dobott vissza az OVB

2006. január 12., csütörtök, 19:35


A Fogyatékosok Pártja az Országos Választási Bizottság ülésén visszavonta az ápolási díjjal kapcsolatban indítani kívánt országos népszavazás-kezdeményezésének aláírásgyűjtő ívét. Ugyancsak visszavonta az aláírásgyűjtő íve mintapéldányát a Szociális Ellátók és Ellátottak Egyesülete, és a Zöld Párt is.

A Fogyatékosok Pártja által benyújtott aláírásgyűjtő íven az a kérdés szerepel: "Kívánja-e ön, hogy a Magyar Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy az önmagukat ellátni képtelen személyek ellátását az ellátás helyétől (intézetben vagy családban) függetlenül, megkülönböztetés nélkül az állam azonos mértékben biztosítsa?"

Az OVB álláspontja szerint az aláírásgyűjtő ív nem felelt meg a formai követelményeknek, emellett a testület úgy találta, hogy nem volt egyértelmű a kérdés. A beadványozó ezt követően visszavonta beadványát.

A Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesületének aláírásgyűjtő ívén a következő kérdés szerepelt: "Akarja-e ön, hogy az oktatási és szociális intézményeket megillető állami normatív támogatások értékmegőrzése érdekében a támogatás egyik évben se legyen kevesebb, mint amennyi a megelőző esztendőben volt?" Az OVB álláspontja szerint ez az ív sem felelt meg a formai követelményeknek, a beadványozó ezt követően visszavonta azt.

Hasonló megállapításra jutott az OVB a Zöld Párt 11 népszavazási kezdeményezéséhez benyújtott aláírásgyűjtő ívével kapcsolatban is. A párt képviselője a testület ülésén visszavonta beadványukat. 

Az OVB december 15-én egyszer már megtagadta a Zöld Párt 11 népi kezdeményezése aláírásgyűjtő ívének hitelesítését, mert mindegyik kezdeményezés tartalmazta azt a szövegrészt, hogy a felvetett kérdésekben a 2006. évi parlamenti választással egy időben írjanak ki népszavazást. A népszavazás kiírásának alkotmányos jogosítványa azonban a köztársasági elnököt illeti meg, s azt népszavazással nem lehet módosítani, valamint népszavazás nem irányulhat az alkotmány módosítására.

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:


Három népszavazási kezdeményezést dobott vissza az OVB
  Másolat Önnek

AJÁNLJUK MÉG
HIRDETÉS
HVG Vallalkozas
    Keresse az újságárusoknál!
    Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

    Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

    X