szerző:
MTI

Anorexiában - kóros lesoványodásban - meghalt Ana Carolina Reston, a nemzetközileg is sikeres brazil fotómodell, aki 174 centiméter magas volt és utolsó napjaiban mindössze 40 kilót nyomott - jelentette a dpa német hírügynökség.

A 21 éves korában elhunyt modell olyan jelentős cégeknek is dolgozott, mint a Ford, az Elite és a L'Equipe, és keresett volt Európában, Japánban és Mexikóban is. Tizenhárom éves korában állt először a kamerák elé, miután szülővárosában, a Sao Paolo tartományban fekvő Jundiaiban felfedezték egy szépségversenyen.

"Utoljára egy Armani-katalógushoz készítettek vele felvételeket, mikor az európai képviselőnk felhívott, hogy Carolina olyan sovány, hogy vissza kell hoznunk Braziliába" - mondta Lica Kohlrausch, a L'Equipe főnöke. "Soha nem akartam túl sovány lányokat a bemutatóimon"- hangsúlyozta Giorgio Armani egy felvilágosító kampányt kommentálva, amelyet az olasz kormány indított az egyre jobban elharapódzó soványság-kultusz ellen.

Carolinát október 25-én szállították kórházba, éppen egy nappal azelőtt, hogy visszaindult volna Európába. Az anorexia tüneteként jelentkező májelégtelenséget állapítottak meg nála. Állapota gyorsan romlott, több gyulladás és légzési nehézség kínozta halála előtt a fiatal lányt.

A modellekre szakosodott pszichiáter, Maria Beatriz szerint az anorexiás lányok többségében erős szégyenérzet alakul ki és senkit nem bírnak beavatni gyötrelmeikbe, betegségtudatuk azonban mégsincs.

Gisse Strauss, Carolina unokatestvére elmondta, hogy Carolina szinte csak almát és paradicsomot evett, , és evés után "mindig elrohant a fürdőszobába, és mindig veszekedett velünk, amikor megpróbáltuk rávenni, hogy kicsit többet egyen." "Főleg engem akart támogatni, ezért dolgozott" - mesélte az elhunyt modell anyja, a szegény családból származó, és Carolina Altzheimer-kóros nagyapjáról is gondoskodó Miriam.

Szeptember közepén nagy nemzetközi feltűnést keltett, hogy az anorexia elleni harc jegyében öt modellt zártak ki a Pasarela Cibeles elnevezésű, hétfőn kezdődő madridi divatbemutatóról. Az esemény egyik támogatója, a madridi önkormányzat - azokat a lányokat zárta ki, akiknek testtömeg-indexe az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott - 18 alatt volt. A súly és a magasság és a súly arányából meghatározott érték 175 centiméteres magasságnál 56 kilogrammos testsúlyt jelent.

MTI/hvg.hu Kult

Kate Moss szupermodell szobra

Kate Moss brit szupermodellt jógapózban ábrázolja szobrán Marc Quinn, aki alkotásnak a Szfinx nevet adta. A Young British Artists nevű hullámmal indult szobrász legutóbbi akciója is nagy feltűnést keltett: akkor egy karok nélkül született festőnő, Alison lappert szobrát állították fel a londoni Trafalgar téren.