szerző:
hvg.hu

A közelmúltban halt meg anorexiában - kóros lesoványodásban – egy sikeres brazil fotómodell, aki utolsó napjaiban mindössze 40 kilót nyomott. Az első kórosan sovány híresség szinte magyar volt, Erzsébet királynéről utólag állapították meg az orvosok, hogy problémái voltak a testképével.

Kattintson a képre
© AP
A festményekről nem derül ki egyértelműen, de ne hagyjuk magunkat megtéveszteni a korai esküvői képekkel - az aneroxia nervosa a császárnénál házassága romlásával párhuzamosan alakult ki. Naplói és korabeli beszámolók alapján tudhatjuk, mennyire megszállottja volt híres karcsúságának, milyen fanatikusan tornázott, lovagolt és milyen szigorúan korlátozta kalóriabevitelét. Bár az anorexia tüneteit Richard Morton már 1689-ben leírta, és 1873-ban hivatalos kórképpé is vált, Sissy esetében még nem nevezték hivatalosan betegségnek.

Egy másik híresség, Lara Flynn Boyle színésznő azt állította, hogy semmi baja és a Man is Black című filmben még rá is játszott a pletykákra: miután gonosz földönkívüliként megevett egy embert és ettől megnőtt a hasa, gyorsan hányt egyet. A hárítás ellenére a képek alapján egyértelmű, hogy a Jack Nicholsonnal folytatott többéves viszony nem volt jó hatással a hölgy önértékelésére, ahogy ugyanis szakítottak végre, visszahízott, és újra emberi formát öltött. Képgalériánkban látható a látványos változás.

© AP
Calista Flockhart, aki mára szintén elfogadható méretűvé hízott, az Ally Mcbeal sorozat főszereplőjeként még riasztó soványságával sokkolta a nézőket. És szereplőtársait. Bár Flockhart úgy beszélt magáról, mint "természetesen vékony" alkatról, két másik, a sorozatban szereplő színésznő is arról számolt be, hogy "úgy érezték, nyomás nehezedik rájuk" a fogyás érdekében. Courtney Thorne-Smith több nyilatkozatban is vállalta, hogy a Fox sorozatának köszönhetően lett beteg. "Keveset ettem, túl sokat tornáztam, kényszerítettem a testem és ezzel tönkrettem az immunrendszerem. Őrülten sok időt töltöttem azzal, hogy ételekre gondoltam és saját testem tökéletlenségére." Később Portia de Rossi ugyanúgy "elkapta" az aneroxiát, amikor bekerült a sorozatba, szerencsére mindannyian kilábaltak belőle. Flockhart esetében ebben talán Harrison Fordnak is szerepe van - Rossinál meg Ellen de Generesnek.© AP
A gyógyultak között van Christina Ricci is, aki nem is tagadta, hogy gondjai voltak, Carré Otis, aki a modellkarrier mellett a Mickey Rourke-kal töltött éveknek köszönhette betegségét, és amióta visszahízott, ismét keresett arc lett. De ott van Victoria "Posh" Beckham is, akinek saját bevallása szerint nincs feneke és lóg a bőre, de nem látja az összefüggést a kóros soványsággal, és betegnek sem érzi magát. A legtöbbet az utóbbi időben Nicole Richie apró kis testével foglalkozott a média, akit persze korábban dundisága miatt maceráltak. Sokhónapnyi borzalmas aszottság után végre gyógyulni látszik a Richie lány is, nem mintha ezért – sajnos - bárki is megdicsérné, inkább új elméleteket fabrikálnak műtéti beavatkozásról. Holott az anorexia egyik legfontosabb ellenszere a feltétel nélküli szeretet és elfogadás, de ez valahogy a médiában nem jellemző.

Kádár Mónika
MTI Plázs

Csodafegyver fogyókúrázóknak

Egy, a vékonybélben termelődő hormon lehet az új csodafegyver a túlsúly ellen. Kettős hatása révén csökkenti az étvágyat, és növeli az energiafelhasználásó hatékonyságát, illetve a mozgásigényt.

hvg.hu Plázs

A legjobb nyári fogyókúrák

Nyáron könnyűszerrel megszabadulhatunk felesleges kilóinktól, hiszen ilyenkor rengeteg friss zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre. A vitaminokban és rostokban gazdag táplálkozás pedig anyagcsere-változást eredményez, ami révén könnyebben adhatjuk le a fölösleget, és tarthatjuk meg az ideális testsúlyunkat. Íme néhány recept, tanács és ötlet, hogyan tegye élvezhetőbbé nyári fogyókúráját.

hvg.hu Plázs

A hatékony fogyókúra titka

Egy ausztrál kutatócsoport jelentése szerint az alacsony glikémiás indexszel rendelkező szénhidrátokban gazdag diéta hatékonyabb lehet a lerakódott zsírtömegek csökkentésében, mint a magasabb besorolású szénhidrátokból álló vagy akár a fehérjékben gazdag étrendnél is.

MTI Shake

Meghalt a fotómodell, aki almán és paradicsomon élt

Anorexiában - kóros lesoványodásban - meghalt Ana Carolina Reston, a nemzetközileg is sikeres brazil fotómodell, aki 174 centiméter magas volt és utolsó napjaiban mindössze 40 kilót nyomott - jelentette a dpa német hírügynökség.