Vannak sztárok, akik tényleg szeretik az állatokat, és akad olyan is, aki csak kiegészítőnek használja.

Ebben sem ő a példakép
© AP
A kisállattartás, úgy tűnik, komoly pótszer, hobbi, szenvedély jónéhány ember számára. Külön magazinok jelennek meg a kutyásoknak és a macskásoknak, sőt, létezik - hol máshol, mint Amerikában - speciális, hírességek kutyáira szakosodott magazin is. Aki híres, annak a kutyája is érdekes, de akár abból is messzemenő következtetéseket lehet levonni, hogyan bánik az illető az állataival.

A New York Dog és a Hollywood Dog magazinok szerint tavaly a legjobb gazdi Joss Stone brit énekesnő volt, akinek a kutyája egy énekesnő után kapta a nevét, Dusty Springfieldnek hívják. Stone nem csak saját ebével kedves, egy állatvédő szervezetnek is dolgozik, természetesen önkéntesként, annyira meghatották a Katrina hurrikán után árván maradt állatok képei.

Jó helyezést kapott Ashley Olsen és Tori Spelling, akik mindketten hajlandók hírnevüket értelmes dolgokra is használni, s a helyes kutyatartás mellett elkötelezett állatvédők is.

A legrosszabb állattartó híresség, nyugodtan tágíthatjuk a kört, hiszen nem csak kutyákat kínoz, micsoda meglepetés: Paris Hilton. Hilton csivavájának, Tinkerbellnek kálváriája ezreket hatott meg, hiszen gazdája először elveszítette, aztán félredobta egy cukibb kutyáért, majd egy menyéttel járkált, aztán egy majommal, amelyik végül jól megharapta - erre visszatért elhagyott ölebéhez. Hűséges természetének és állatszeretetének egy South Park-részt is szenteltek az alkotók. (Figyelem, csak erős idegzetűeknek)

A csivavák a Dr. Szöszi című vígjáték után jöttek divatba, elárasztották a médiát, minden magára kicsit is adó híresség - vagy magát annak képzelő - ilyen állattal mászkált. Természetesen Britney Spears is vett egyet annak idején, vajon azóta mi történhetett szegénnyel? Csivavája van Scarlett Johanssonnak és Sandra Bullocknak is, több nagyobbtestű kutyája mellett. Érthető, hiszen ezek a kistestű állatok könnyen szállíthatók, a mozgás és élelmezési igényük is kicsi. A másik népszerű modell hasonló méretű, de szőrösebb és például Nicole Richie, Anne Nicole Smith és Jessica Simpson kedveli. Simpson kutyáját még valóságshow-jában is megörökítették, és nagyon praktikus állat, mert csuda jól megy hozzá a Louis Vuitton hordozótáska.

© AP
Néhány híresség vállalja a nagyobb testű kutyával járó kényelmetlenségeket. Drew Barrymore, aki mindig is lázadó volt Hollywoodban, egy Flossie nevű keveréket fogadott örökbe, a kutya körülbelül egy golden retrieverre hasonlít.

Flossie pár évvel ezelőtt megjárta a világsajtót, amikor gazdája házában tűz ütött ki, és kitartó ugatásával felébresztette Barrymore-t, megmentve ezzel minden bizonnyal életét.

A nagytestű kutyák rajongói között van Jennifer Garner, ami nem annyira meglepő: egy ilyen vagány lányról nehezen képzelnénk el, hogy macskanagyságú állattal a hóna alatt rohangál. A kutyát Martha Stewartnak hívják, amin a valódi Stewart egyáltalán nem sértődött meg, inkább szerepeltette Garnert saját show-jában. Az interjúban kiderült, hogy a kutyának lelki törést okozott Garner kislányának megszületések, de túljutottak a nehéz időszakon. Kristin Davis, a Szex és New York sztárja nem válogat, bármilyen méretű kutyával jól kijön és ő is szívesen támogat állatvédő szervezeteket, személyes megjelenésével is.

© AP
A közepes méretű kutyáknak is komoly rajongótáboruk van, a spánielek különösen népszerűek. Bush elnöknek például kettő is van, bár tart egy kis fekete terriert is. Liv Tyler együtt sétáltatja kisfiát és foltos spánieljét, állítása szerint a gyerek nagyon jól kijön a kutyával. Jessica Alba és Pink bulldogok mellett kötelezték el magukat, ez Pink esetében különösen találó választás - kemény nőnek kemény kutya. Mariah Carey-t még demonstratív kutyasétáltatás közben is megörökítették, nagyon hasznos kellék egy ilyes kis állat. Amikor a sajtó valami kellemetlent írt az énekesnőről, az gyorsan bevetett egy sárga miniruhát, magassarkú cipővel kombinálva, és az aranyos kis állattal spontán módon lerohant a szálloda elé két testőr kíséretében, hogy megpisiltesse. Az eseményről elképzelhető, hogy készültek jó felvételek, a videó azonban igencsak mesterkéltnek mutatja be a sétát.

A kutyamánia hírességektől függetlenül is megjelenik az interneten. Csak érdekességként mondjuk el, hogy létezik egy Wikifido nevű kutyás információs adatbázis, és találhatunk kutyás kiegészítőket áruló divatoldalakat. Számos blogot   szenteltek teljes egészében a "hírességek kutyái" témakörnek, és e webnaplók gazdái láthatóan komolyan veszik feladatukat.

Kádár Mónika