szerző:
hvg.hu

A zenei díjak szezonja után lassan kezdődik a filmes díjátadók időszaka. Az első fecske a Golden Globe, amely az Oscar mellett a legnagyobb parádét jelenti, sokszor elő-Oscarnak is nevezik. Kihirdették a jelöltek listáját, ennek kapcsán a korábbi évek botrányosabb eseményei közül tallózunk.

Winonának meggyűlt a baja
azzal a fránya borítékkal
© AP
A magyarul Arany Glóbusznak nevezett díj mögött a HFPA rövidítésű civil szervezet áll, amely a Hollywoodban dolgozó külföldi filmes újságírókat tömöríti magába. A jelenleg közel száz tagot számláló döntőbizottság tagjai között egy magyar is van, mégpedig Návai Anikó, akinek filmsztárokkal készült interjúit számos lapban olvashatjuk (Anikó sikerének egyik titka pontosan abban van, hogy társaival együtt dönt a januárban átadott díjak nyerteseiről, ezért nyilván a színészeknek is érdeke, hogy minél többet és minél kedvesebben beszéljenek aktuális filmjükről).

Az Arany Glóbusz díjátadóját az Oscarénál jóval közvetlenebb, intimebb környezetben tartják. A résztvevők nem széksorokban ülnek, hanem lazán elhelyezett asztalok körül, ahol az italfogyasztás is megengedett, ezért a hangulat is jóval oldottabb. Az asztalok között a műsor alatt is szabad mozogni, a sztárok szívesen beszélgetnek, barátkoznak egymással, sokkal kevésbé feszes, megrendezett, mint a nagytestvérként emlegetett másik díj showműsora.

Az idei jelöltek
A 64. Golden Globe díjátadó jelöltjeiről szóló cikkünket itt olvashatja.
Tovább>>
Éppen ezért nem ritka, hogy a Golden Globe díjátadókkal kapcsolatban nem csak a boldog nyertesek arca tűnik fel a médiában, hanem érdekes botrányok, vicces kilengések is. 2000-ben például Winona Ryder prezentálta a legjobb vígjáték díját, amit hatalmas meglepetésre a Toy Story 2 kapott (akkor még nem volt külön díj az animációs filmek számára). Ryder azonban alig tudott felmenni a színpadra, annyira részeg volt, a boríték kinyitásával is gondjai voltak, a jelöltek felsorolása közben pedig kedélyesen vihorászott. Matt Damon, akivel Ryder akkoriban járt, mosolyogni próbált, de láthatóan nagyon kínos volt számára is.

2001-ben Renee Zelwegger nyerte a legjobb színésznő díját a Betty nővérért, amiben tényleg zseniális alakítást nyújtott, a bejelentés időpontjában azonban éppen a női vécében tartózkodott, állítása szerint a rúzsát kellett megigazítania. Mások szerint a nagy izgalomtól hasmenése volt, de voltak olyan hangok is, melyek szerint kábítószert fogyasztott. Zelweggerről nehéz elhinni ez utóbbit, de az biztos, hogy nagyon izgatott lehetett, hiszen a jelölés volt az első komoly elismerése.

2002-ben Calista Flockhart - állítólag szándékosan - leöntötte borral Harrison Fordot - a rosszindulatú pletykák szerint így akart megismerkedni vele. Nos, ha ez volt a célja, sikerült, mert azóta is együtt vannak.

Scarlett Johansson melle is
reflektorfénybe került
© AP
A legutolsó díjátadón a szakmai felhördülést az okozta, hogy három olyan film is díjakat kapott, amelyek a homoszexualitás témájával foglalkoztak. Ang Lee Brokeback Mountain című, meleg tehénpásztorokról szóló filmje összesen négy glóbuszt gyűjtött be, Philip Seymour Hoffman kapta a legjobb színész díját a szintén meleg Capote megformálásáért, míg Felicity Huffman lett a legjobb színésznő egy transzszexuális férfi (vagy nő) szerepében nyújtott alakításáért. Lázas találgatások kezdődtek, hogy a díjak valamiféle üzenetet kívánnak-e közvetíteni a társadalom számára a homoszexualitás elfogadásáról és a toleranciáról. A HFPA hivatalosan semmiféle ehhez hasonló kijelentést nem tett, talán szándékukban sem állt a feltételezett hatáskeltés, egyszerűen csak jónak találták a filmeket.

Szintén idén januárban történt, még a Golden Globe vörös szőnyeges bevonulásán, hogy Isaak Mizrahi, ismert divattervező egy tévécsatorna riportereként a hírességek ruháiról érdeklődött. Amikor Scarlett Johansson következett mélyen dekoltált piros Valentino ruhájában, Mizrahi gátlás nélkül megtapogatta a színésznő mellét, van-e rajta melltartó. A stúdióban ülők szeme egyszerre kerekedett ki a nézőkével, az erkölcsös Amerikában ilyesmiért minimum bírósági per jár. A tolakodó tervező szerencséjére Johannson kedvesen és természetesen reagált, valamint a férfi nyíltan vállalt homoszexualitása is mentette viselkedését.

Sokáig állt a bál az utolsó díjkiosztón Reese Witherspoon ruhája körül is. Witherspoont a Chanel öltöztette (az ilyen megjelenésen viselt ruhákért soha nem fizetnek a sztárok) és azt mondták neki, hogy egy valódi "vintage" estélyit kap, amire nem tudunk jobb szót a régiségnél. Persze nagyon értékes régiségre kell gondolni. Reese ruhája nagy sajtót kapott, mivel ő nyerte a legjobb színésznő díját, úgyhogy képeivel tele volt a világ. Szemfüles divatszakértők azonban előásták, hogy három évvel korábban Kirsten Dunst már viselte ezt a ruhát, a vicc kedvéért szintén a Golden Globes díjátadón. A vintage, mint régiség, értelemszerűen használt ruhát jelent, de három évnél mindenesetre sokkal régebbit. Witherspoon tehát, joggal, megsértődött, stylistja pedig esküdözött, hogy soha többé nem fogad el semmit a Chaneltől, sem ő, sem ügyfelei. A divatház még csak bocsánatot sem kért.

Kádár Mónika

hvg.hu Shake

Bejelentették a 64. Golden Globe-díj jelöltjeit

Az Oscar előszobájának is tekintett Golden Globe díjak idei várományosai között olyan neveket találni mint Penelopé Cruz, Annette Bening és Johnny Depp. Leonardo DiCaprio önmaga konkurenciájává vált.

hvg.hu Shake

Gazdag gyerek = boldog gyerek?

Egy amerikai magazin összeállította a világ legszerencsésebb gyerekeinek listáját. Ezek szerint a pénz és a hírnév a boldog gyerekkor titka. Nézzük sorjában a "nyerteseket".