Tom Cruise 44 éves filmszínészt – egy brit lapértesülés szerint – kiválasztott igehirdetőnek tekinti a Szcientológia Egyház vezetése.

Tom Cruise hollywoodi filmsztár a Szcientológia Egyház Jézus Krisztusa. Ezt – ha hinni lehet a hárommilliós példányszámú londoni bulvárlap, a Sun tudósításának – nem kisebb személyiség jelentette ki a 44 éves színészről, mint David Miscavige, a Szcientológia Egyház legnagyobb vallási méltósága. Szerinte Cruise a Szcientológia krisztusi alakja, a kiválasztott, aki a tanok hirdetésére hivatott, s akit ma éppúgy bírálnak nézeteiért, mint egykor Jézust, de – mint fogalmazott – a jövő nemzedékei majd vele kapcsolatban is ráébrednek, hogy igazat beszélt.

A Cruise-t kiválasztottnak mondó Miscavige-et annak ellenére mondják az egyház legfőbb spirituális vezetőjének, hogy formailag egy, a Szcientológia Egyháztól formailag független szervezet, a Vallási Technológiai Központ (Religious Technology Center, RTC) választmányának elnöke, amelynek fő feladata a szcientológiával, illetve annak elődjével, a dianetikával kapcsolatos védjegyek, márkanevek és szerzői jogok felügyelete. Az RTC szedi be például a sci-fi íróból lett vallásalapító, az 1986-ban elhunyt Ron L. Hubbard írásai után a jogdíjakat. Mindez aligha lehet kis üzlet, miután a Guiness-féle Rekordok Könyvének legújabb kiadása szerint Hubbard írta a világ legtöbb szerzői jogvédelem alá eső írását.

A Szcientológia Egyház tagjai a tanokat pénzért végzett kurzusok során, fokról fokra előrehaladva sajátíthatják el – ezért is nevezi az egyházat számos kritikusa egyenesen agymosásra berendezkedett üzleti vállalkozásnak. Cruise mára a legfelsőbb kurzusokat is kijárva „Operating Thetan Seven” (OP-VII), ami a szakzsargon szerint azt jelenti, hogy a beavatottak legfelső szintjének hetedik fokán jár. Ez a hívek szerint már feljogosítja őt arra, hogy az egyház szóvivője legyen a világban.

Az 1990 óta egyháztag Cruise Hollywoodban már eddig is a legszókimondóbb szcientológus hírében állt, aki a vallásának tulajdonítja, hogy kigyógyult diszlexiájából, s aki a pszichiátriát egy – az Entertainment Weekly hetilapban megjelent – interjújában náci tudománynak minősítette. A pszichiátriát ugyanis a Ron Hubbard-alapította szcientológia „áltudománynak” egyszersmind fő ellenségének tekinti.

Maga a „szcientológia” szót egyébként (scientologie formában) Alan Upward filológus már a vallásalapító születése előtti évben, 1910-ben használta The New Word című könyvében – éppen „áltudomány” értelemben.  

Gerlóczy Ferenc

A szcientológusok hazai közönségkapcsolati vezetője kérte, hogy reagálhasson a cikkre, levelét itt olvashatják.