A Néprajzi Múzeum Műanyag című kiállításának zárásaként igazi műanyag-feszt zajlott a hétvégén Budapesten. A Plasztik nevű rendezvényen jelen volt a divat is; és kiderült, hogy az egyáltalán nem nemes anyagként kezelt matéria trendi a kortárs divatiparban. Lego kockából fülbevaló, nejlonzsákból ruha és táska - a legújabb trend a plasztik.

Plasztik biciklistáska.
Folklór a városban
© hvg.hu
A hétvégi Plasztik napon a Néprajzi Múzeumban megjelent a Wamp is (a fiatal tervezőket felvonultató "wasárnapi művész-piac"), hogy műanyagból készült ékszerekkel, táskákkal, lakberendési tárgyakkal tegye színesebbé az eseményt. A havonta jelentkező design és divat orientált rendezvényen iparművészek egyedi termékeit vásárolhatjuk meg különleges "csomagolásban", mivel a tárgyak mellett zene, tánc, irodalom is szerepel a kínálatban, a Plasztik napon a vásárlás mellett egy performanszot is élvezhettek az érdeklődők.

De lássuk a tárgyakat! A hagyományos vonalat a táskakészítők képviselték, de azért egy átlagos szatyornál Nagy Helga Petra táskái, vagy a Cangira társulás kerékpárhoz való hordozói sokkal érdekesebbek és szebbek voltak természetesen. Különösen trendérzékenyek ezek a holmik; csak most jelentették be egy stílusmagazinban a népi minimál megszületését, és ők máris használják a motívumokat bringástáskáikon.

Fülbevalók.
Összeillő darabok
© hvg.hu
A lakberendezésben is állandóan jelen van a műanyag, nem csoda, hogy most is jelentős szerep jutott a különféle újságtartóknak és konyhai kiegészítőknek. Furcsa módon a mostani Wampon szereplő tervezők között az ékszerészek voltak a legtöbben, egyértelmű trend a plasztik bizsu magában és más anyagokkal kombinálva is. Lakó Ákos, aki RedAster márkanév alatt Lego alkatrészekből készít ékszereket, termékeivel megnyerte a Néprajzi Múzeum és a Lego Hungária közös pályázatának nem csak első helyét, de különdíját is. Hát igen, a Lego sokakat megihletett már, volt aki a Bibliát jelenítette meg a játék segítségével, másokat szintén ékszertervezésre csábított. Egyszerűbb műanyag bizsut már 1500 forintért is kaphattunk, de a munkaigényesebb darabok ára 15 ezerig is felmehet.

Matheidesz Réka, a Wamp egyik szervezője, aki egyébként közgazdász, megerősítette, hogy a műanyag most nagyon trendi és szerinte az ékszerek különösen jó példák arra, hogyan lehet hétköznapi holmikból kis ötlettel egyedi és divatos terméket készíteni. A Wamp elsődleges célja, hogy a designt és a divatot minél elérhetőbbé, testközelibbé tegye, mondta el Réka, ezért örültek a Plasztik napos lehetőségnek is, de ez "csak" egy különkiadás volt, február 11-én jön a következő teljes Wamp a szokott helyen, a Jövő házában.

A rendezvény sikerét mutatja, hogy, bár a műanyag holmik célcsoportja elsősorban a tizen- és huszonéves korosztály, az érdeklődők és a vásárlók körében jóval idősebbek is előfordultak. A látogatók lelkesedését még a múzeum előtti rendőrkordon sem tudta megtörni.


Kádár Mónika