szerző:
hvg.hu

Allison DuBois, akinek életéről a Médium című sorozatot mintázták, dokumentált halottlátó.

A TV2 műsorán majdnem éjfélkor kezdődő, Médium című sorozat valószínűleg nem a csatorna legsikeresebb programja, különben nem rakosgatnák egyik időpontról a másikra. Sajnos ez a fajta, legalább minimális gondolkodást igénylő tévéprodukció általában nem jön be a magyar nézőknek, ez már több esetben is bebizonyosodott. Holott a Médium Amerikában már a harmadik szezonjánál tart, számos szakmai és rajongói díjra jelölték, köztük két Golden Globe-ra és több Emmy-re, néhányat meg is nyert ezek közül. Talán, ha a TV2 ugyanúgy reklámozná a filmet a valódi Allison DuBois-val, ahogy ezt odakinn csinálják, nálunk is nagyobb lenne az érdeklődés.

A sorozat főszereplője, akit a képernyőn Patricia Arquette játszik, Allison DuBois ugyanis valóban létezik, valóban médium és valóban dolgozott a kerületi ügyészi hivatalnak. Emellett saját honlapja van, előad, időnként élő adásban üldözi a gonoszokat, és hamarosan megjelenik harmadik könyve. Az már csak hab a tortán, hogy az igazi férjét ugyanúgy hívják, mint a sorozatban. Még Patricia Arquette is hasonló típus a valódi Allisonhoz, bár az eredeti modell magasabb.

Allison DuBois saját elmondása szerint hat éves korában fedezte fel magában képességeit, amikor is dédnagyapja a temetése utáni estén megjelent a kislány ágyánál és üzenetet küldött az anyukának. Aki persze nem hitt a kis Allisonnak, ahogy apja sem, éveken keresztül pontosan azokkal a hitetlenkedésekkel, elutasítással kellett megküzdenie, mint a Hatodik érzékben szereplő halottlátó kisfiúnak. Az egyik sztori szerint néhány szellem állandóan a gyerekszobában lakott és hogy elfogadhatóbb legyen, amikor róluk és hozzájuk beszél, a két visszajáró lélekről nevezte el plüssállatait.

A megpróbáltatások ellenére Allison, így ránézésre és nyilatkozatai alapján, kifejezetten egészséges személyiséggé vált felnőttkorára, aki adottságait ajándéknak tartja, megfelelő családi életet él, érdekes munkája van és még jól is keres könyveivel, bár azt egyértelművé tette, hogy bűnügyek felderítéséért soha nem fogad el pénzt.

Mert bizony a valódi Allison is, a sorozatbélihez hasonlóan, rengeteget nyomoz, segítségét igénybe veszi a rendőrség és az ügyészség is, legalábbis ő ezt állítja, de a hivatalos szervek részéről nem sikerült ezzel kapcsolatos megerősítést találni. Bár ez nem csak Mrs. DuBois-ra vonatkozik, egyetlen halottllátó, vagy hasonló alternatív megoldást kínáló szakértő segítségét sem vallotta még be a rendőrség.

Allison DuBois tevékenységének számos kritikusa van, sokan egyszerűen csalónak tartják, mások csak túlzott önbizalmáért kárhoztatják. A kritikusok egyik része vallási okok miatt lép fel a médium ellen, mivel Allison könyveiben és honlapján is kinyilvánította, tapasztalatai szerint nem létezik a klasszikusan értelmezett pokol és mennyország sem, bár, aki rosszul viselkedett életében, azt valamilyen büntetés azért sújtja halála után. De a büntetésnek semmi köze ahhoz, ki milyen vallású volt, amíg lélegzett, pusztán az illető magaviselete számít - nyilván ez sem tette boldoggá a hívekért küzdő elszánt egyházakat.

A kritikusok másik köre a mindenben kételkedő, mindenről bizonyítékot kívánó szkeptikusoké, ilyen például James Randi, aki honlapján többször foglalkozott DuBois munkásságával, minden alkalommal csalónak kiáltva ki a médiumot. Furcsa módon a Randi alapítvány tevékenysége, amelynek célja az igazság keresése lenne, hiába igyekszik a lehető legobjektívebbnek látszani, mégis inkább hasonlít vallási térítésre, mint tudományos munkára, köszönhetően a szélsőséges és személyeskedő stílusnak.

Egy tudós mindenesetre egészen biztosan létezik, aki dokumentálta Allison DuBois képességeit és aki írásban is azt állította, vizsgálatai szerint a hölgy valóban "természetfeletti" látással rendelkezik. Dr. Gary Schwartz az arizonai egyetemen végzett kísérleteket több médium bevonásával, ahol igyekeztek olyan körülményeket teremteni, amelyek kizárják a csalás lehetőségét, és DuBois ezeken jó eredményeket mutatott fel. A kutatás módszereit és következtetéseit azonban több helyen is kétségbe vonják, érveik logikája  meggyőző és jóval hatásosabb, mint James Randi ellenségeskedése.

Hogy Allison DuBois valóban képes-e beszélni a halottakkal és valóban megérzi-e más emberek gondolatait, ezt valószínűleg sosem fogjuk megtudni teljes bizonyossággal. Ha csaló is, a hölgy igen jól csinálja, bármelyik politikus megirigyelhetné kommunikációs képességeit. De mindez nem is változtat túl sokat azon, hogy a Médium című sorozat izgalmas és szórakoztató.