Németország után most Svájcban okoz hatalmas felháborodást egy szülőknek szóló téjékoztató füzetke, amely szerint a szexuális életre való felkészítés jegyében a kisgyerekeket meg kell tanítani maszturbálni.

A németek szeretik magukat szexuálisan felvilágosult népnek tekinteni, a Korper, Liebe, Doktorspiele (azaz test, szeretet, doktoros játékok) című kiadvány azonban kiverte a biztosítékot számos fiatal anyánál. A beérkezett panaszok szerint a füzet „felhívás a gyerek molesztálásra” - az ígért tájékoztatás helyett.

A kiadványt svájcban terjesztő független szervezet, a Kinderschutz Schweiz „a gyermekek 1-3 éves kora közötti szexuális nevelésről a szülők számára készült kalauz”-ként értékeli a könyvecskét. Arra biztatja a szülőket, hogy „a kellemest vonják össze a hasznossal”, miközben „tisztítják a gyereket, csiklandozzák, ölelgessék, puszilgassák, simogassák különböző helyeken.”

Idáig még nagy valószínűséggel egyik szülőnek sem volt kifogása a szöveg ellen, egy másik bekezdés az, amely a felháborodást okozhatja.

„A vagina és különösen a csikló szinte semmi figyelmet nem kap, sem megnevezésben, sem érintésben (sem az apa, sem az anya részéről), így megnehezíti a kislányok számára, hogy kifejlesszék szexuális öntudatukat, büszkeségüket.” Bár elsőre valóban megdöbbentő ilyesmit olvasni, bizonyosan akadnak olyan nőjogi harcosok, akik tökéletesen egyetértenének az ajánlással, például Eve Ensler, a Vagina monológok szerzője, aki arra biztatja, hogy nőket, hogy beszéljenek saját vaginájukról.

Németországban szülői érdekképviseletek tiltakozása és egy hivatalos rendőrségi vizsgálat után a füzetkét bevonták. Ezúttal Svájcban jelent meg és a kritikusok máris a betiltását követelik. A svájci társadalombiztosítási hivatal, amely ellenőrzi a szociális és családi vezérelveket, képviselője útján nyilatkozott: „Meglehetősen megzavarodtunk a könyvecske ajánlásait olvasva. Megkértük a felelős szervezeteket, hogy vizsgálják meg az ismeretterjesztő füzet tartalmát.”

Kádár Mónika

 

Kovács Andrea (hvg.hu) Itthon

Ön szájára venné-e a nemi szervét?

Egyszerre trágár és szemérmes nemzet a miénk, aminek kárvallottjai elsősorban a gyerekek. A technikai részletekkel többé-kevésbé tisztában vannak a tinédzserek, de a védekezéssel és az örömszerzéssel már vannak problémáik. Az ovisok azt kérdik, hogyan lesz a kisbaba, a tizenévesek pedig azt, az anális szextől teherbe lehet-e esni.