szerző:
MTI

"Begyűrűzött" a bíróságra Bianca Jagger kétszázezer eurót érő, tavaly nyáron Salzburgban elvesztett, majd később megkerült platinagyűrűjének ügye. A megtaláló ugyanis hitelrontásért feljelentette a Rolling Stones frontemberének volt feleségét.

A Londonban élő exszínésznő, emberi jogi aktivista a Salzburgi Művészeti Fesztivál alatt, augusztusban vesztette el az átszámolva mintegy hatvanmillió forintot érő ékszerét, amint szállodájából egy rendezvényre igyekezett. A méregdrága gyűrűt a rendőrség sem találta, mint ahogy nem járt szerencsével az a több tucat önkéntes sem, akit a megtalálónak járó díj csábított a keresésre. Az osztrák újságokban ugyanis megjelent, hogy tízezer euró üti annak markát, aki visszaszolgáltatja a gyűrűt. A rendőrök végül beletörődtek, hogy az ékszer valószínűleg a fedőrácson át a szennyvízcsatornába eshetett a szálloda előtt, és örökre ott is marad a kanális fenekén.

Szeptember első hetében aztán jelentkezett egy férfi a Hof bei Salzburg-i rendőrségen, és az elképedt ügyeletes asztalára rakta a gyűrűt. Mint kiderült, a becsületes megtaláló egy multimilliomos osztrák építési vállalkozó - Reinhard Ringlel, az ATB Spezielbau építőipari cég tulajdonosa -, aki pár órával azután szedte fel az utcán heverő platinaékszert, hogy Bianca Jagger elhagyta. Hazavitte, és mint értéktelen csecsebecsét - ugyanis vásári kulcstartó-függeléknek nézte -, tizenegy éves lányának ajándékozta, majd családjával elutazott Tunéziába nyaralni. Hazatérésük után teljesen véletlenül akadt a kezébe egy régi újság, abban olvasott az eltűnt ékszerről. A közölt fotó alapján döbbent rá, hogy valójában a híresség gyűrűje van nála.

A bulvárlapokat ezután az tartotta izgalomban, hogy az ékszer csaknem másfél hónapon át "gazdátlanul" hevert a 3400 főt számláló település rendőrségének széfjében. Novemberben azonban ez a rejtély is megoldódott: megjelent az őrsön az emberjogi aktivista jogi képviselője, és magához vette a gyűrűt.

Ám a saga ezzel nem zárult le. Ugyanis a vállalkozó feljelentette az exszínésznőt és ügyvédjét jó hírét sértő kijelentéseik miatt. Jagger nem akar fizetni, és jogi képviselője útján kétségbe is vonta, hogy az illetőnek járna a megtalálói díj, elvégre csak "tetemes késéssel" adta le az ékszert, márpedig a vonatkozó osztrák jogszabály azt mondja ki, hogy a megtalált tárgyat haladéktalanul vissza kell szolgáltatni. Az ügyvéd közölte, hogy holmi "látszatköveteléseknek" nem hajlandók eleget tenni.

Márpedig Ringlel ragaszkodik a tízezer euróhoz, sőt a salzburgi polgárjogi bíróságon május 4-én megnyíló tárgyaláson további kilencezerre tart igényt az eljárási és ügyvédi költségek ellentételezéseként. 
     
A platinagyűrű amúgy egyedi darab, maga Bianca Jagger tervezte, és egy brit ékszerésszel készíttette el. A foglalatot egy 15 milliméter átmérőjű akvamarinkő díszíti, apró briliánsokkal kirakva.

MTI Világ

Bianca Jagger Alternatív Nobel-díjat kapott

Az Alternatív Nobel-díj idei nyertesei, Bianca Jagger, két indiai vallástudós, egy argentin környezetvédő és egy orosz emberi jogi csoport csütörtök este a svéd királytól vehették át a magas kitüntetést.