szerző:
life-style.hu

A játékipar agresszív marketingjével kapcsolatos kételyek odáig fajultak, hogy egyre több szülő gondolkodik el azon...

A játékipar agresszív marketingjével kapcsolatos kételyek odáig fajultak, hogy egyre több szülő gondolkodik el azon, akarja-e egyáltalán gyermekeit játékok közelébe engedni. A teljes játékszer-mentes élet talán túlzásnak tűnik, de hány szülő volt már tanúja annak, hogy miután gyereke kibontotta a drága karácsonyi ajándékot, egész nap elbűvölve játszott a csomagolással, ügyet se vetve az ajándékra..

Liz Hollis újságíró összeállított egy listát azokról az alapvető játékokról, amelyeknek minden játékpolcon ott a helyük. Ugyanakkor hangsúlyozza, nem a játék funkciója fontos, hanem az, hogy egy gyerek mit tud kezdeni vele.

E cikk szerzője - akit gyerekkorában édesanyja eltiltott az ITV-től (Független Televízió, Nagy-Britannia), hogy megelőzze a reklámok által gerjesztett szülőnyaggatást - sok boldog emléket őriz űrállomások, babaházak építéséről, amelyek kellékeit a konyhai nagy „kincsesládából" szerezte. Ebbe a dobozba vándorolt minden használt tojástartó, joghurtos pohár, „pukkasztós" fólia, madzag...

Liz Hollis által ajánlott játékok

1 éves kor alatt: tükrök; csörgők; ágy fölé függeszthető, koncentrációt növelő játékok; puha könyvek; puha játékok.

1-3 éves korban: labda; fűzögetős játékok; csészerakosgató játék; húzogatható-tologatható játékok; homokozó és vízi játék; zsírkréta és papír; vízlocsoláshoz műanyag kanna és csőrös kiöntők.

3-5 éves korban: jelmezek; filctollak; kifestőkönyv és papír; szobai sátor; kirakójáték; műanyag teáskészlet.

5-7 éves korban: ugrókötél; játékkártya; kis emberfigurák; postahivatal játékkészlet.

7-10 éves korban: Scrabble Junior; társasjátékok; különböző gyűjtemények; pénzesdoboz.

A favonattal nem lehet tévedni
©

A szülő dilemmája természetesen az, hogy milyen messzire mehet el a tiltakozásban a játékipar alattomos marketingjével szemben, miközben félti csemetéjét a megvető pillantásoktól, amiért nincsenek meg neki a beilleszkedéshez „szükséges" játékok. Minden szülő szeretné elkerülni az érzést, hogy megadta magát a közösség nyomásának, de ehhez rendkívül érzékenységgel kell felismernie gyermeke közelében az erőszakoskodást és a kirekesztést. Továbbá erős erkölcsi támogatást kell nyújtania, ha gyereke nem illik bele az őt körülvevő társaságba. 

A hangszerek is fejlesztő hatásúak
©

 A teljes cikket a Tudatos vásárló honlapján olvashatja el, ahol további tippeket is talál.