szerző:
hvg.hu

Sokan vannak, akik gyerekként vonzónak találták az unokatestvérüket, ám, ha arra gondolunk, hogy ebből házasság is lehetne, elfog minket a berzenkedés. Pedig a New York Times szerint egyre több ilyen eset akad és a legújabb kutatások szerint a genetikai problémák sem akkorák, mint ahogy az orvosok ezt gondolták.

Amikor az amerikai Kimberly Spring-Winters bejelentette édesanyjának, hogy férjhez megy, nem várt üdvrivalgást, és nem is kapott. Az anyuka az örömködés helyett kiborult és közölte a lányával, hogy amit tenni készül, az „romlott, tabu és senki sem csinálhat ilyet”. Kimberly bebizonyította, hogy bizony csinálhat és hozzáment a férfihez, akit szeretett. Az illető nem volt más, mint az unokatestvére. Kimberly szerencsésnek mondhatja magát, mert a Winters család – noha soha nem reklámozza idegeneknek a részleteket – végül is megbékélt házasságkötésük tényével, annak ellenére, hogy ez nem volt könnyű.

A génkészlet miatt jobb idegennel
© Stiller Ákos

Az amerikai Pennsylvaniában, ahol Wintersék élnek, ugyanis teljességgel illegális a rokonok közötti házasság, csak úgy, mint másik 24 államban és a Föld rengeteg más országában. Először azt írtuk, Magyarországon ez évtől engedélyezett az ilyen házasság, de egy olvasónk felhívta figyellmünket tévedésünkre. A magyar helyzet az, hogy nem minden rokonházasság volt tilos Magyarországon, és nem is mindegyik lett engedélyezett, idén ebben semmilyen változás nem volt (és az új Ptk. hatályba lépésével sem lesz érdemi különbség). Az egyenesági rokonok és a testvérek között eddig is tilos volt a
házasságkötés, és az is marad. Az unokatestvér-házasság pedig eddig sem volt tilos és ezután sem lesz az (külön engedély sem kell hozzá), ellentétben az unokahúggal, illetve az unokaöccsel kötendő házassággal, melynek érvényességéhez a jelenlegi szabályok szerint a jegyző hozzájárulása szükséges. Az új Ptk. alkotói eredetileg ezt a procedúrát tekintették - teljes joggal - feleslegesnek (mi köze ahhoz a jegyzőnek, hogy én kivel kötök házasságot?). Azonban a köztársasági elnök vétójának indokolásában sérelmezte ezt a liberális hozzáállást, és különösebben nem részletezett "morális indokokra" hivatkozva kérte a hozzájárulás intézményének visszaállítását. Ezen felül javasolta a parlamentnek, hogy kötelezzék a házasulandókat genetikai vizsgálatra az engedély megadása előtt. A parlament meg is szavazta az elnöki javaslatot, így a közeljövőben szigorúbb feltételekkel házasodhatnak ezek a rokonok. - tudtuk meg Bencze Mátyástól. Ám mivel a sztori amerikai, maradjunk most Amerikánál, ahol pár állam azért élt a lehetőséggel, hogy eltörölje a tilalmat 2002-ben, amikor az NSGC (National Society of Genetic Counselors), az amerikai genetikusok társasága közzétett egy tanulmányt arról, hogy az orvostudomány fejlődése és a mai liberális társadalmi helyzet miatt az unokatestvérek közötti házasságot tilalmazó okok többsége elavult.

A genetika szerint az unokatestvérek génjeinek az egynegyede azonos, így ha a házastársak valamilyen betegség génjét hordozzák, akkor az utódban nagyobb a valószínűsége a hordozott betegség megjelenésének, mintha a házastársak egyike új génkészletet örökítene az utódra. Emiatt a születési rendellenességek esélye akár a kétszerese is lehet egy unokatestvérek által kötött házasságban, azokéhoz képest, akik nem kötődnek rokonilag egymáshoz. Ez a rizikó nem elhanyagolható, de mielőtt deformált csecsemőket vizionálnánk, a szakértők szerint egyetlen előfordulást (mint pl. a Winterséké) nem szabad összemosni azzal, amikor egy népcsoportban az egymás közötti házasság generációról generációra halmozottan fordul elő.

Ma már van génterápia és a terhesgondozás is igen fejlett, így ezek a betegségek kiszűrhetők vagy orvosolhatók. Ha a világ nem tiltja a gyermekvállalást a 40 feletti nőknek (amikor a magzati betegségekre való hajlam hasonló arányban nő) vagy azoknál az egyedeknél, akiknek 50 százalék esélye van egyes genetikai betegségek átörökítésére, akkor az unokatestvérek közötti házasságot sem kell törvényellenessé tenni, csupán tudományos okokra hivatkozva.

Ezeknek az érveknek van alapja, de sok amerikai államban (és sok országban is) a rokonok közötti házasság nem tudományos okok miatt, hanem morális alapon maradt illegális vagy tabu. A Winters családnak ebben megint csak szerencséje volt, mert a metodista hitgyülekezetnek, melynek tagjai, nincsenek olyan szabályai a unokatestvérek közötti házasságra mint például a katolikus egyháznak, amely azt tanácsolja, hogy az unokatestvérek – ha ilyen irányú terveik vannak – kérjenek felmentést a házasság előtt. A metodista gyülekezet tagjai nem berzenkedtek Kimberly választása miatt és nem voltak előítéleteik, de ennek ellenére a nő utánanézett a tanításnak és bebizonyította, hogy a Biblia nem mond semmi elítélőt az unokatestvérek közötti házasságról. Tisztátalanságról ugyan beszél közeli rokonok házassága esetén, de ezek egyenesági leszármazottakra értendőek, és nem unokatestvérekre vagy távoli rokonokra. „Ha a biblia azt mondaná 'ne tedd', soha nem házasodtunk volna össze.” - nyomatékosítja Kimberly állítását.

Kimberly anyja örül ennek a fejleménynek, de ennek ellenére fél elmondani az igazságot bárkinek is, mert az emberek nem a legbefogadóbbak, amikor rokonházasságról van szó. Szerinte könnyebb lenne azt állítani a lányáról, hogy leszbikus, mint bevallani az embereknek hogy a lány az unokatestvéréhez ment feleségül. Winters asszony az unokáit is félti, nem csak azért, mert a cukorbetegség komoly probléma a családban, hanem mert a leendő gyerekek a körülményeik miatt pletyka és rosszindulat tárgyaivá válhatnak, hiszen az unokatestvérek közötti házasság még mindig tabu. Ezzel pedig a New York Times szóban forgó cikkében felvonultatott – névtelenséget kérő – más házaspárok is egyetértenek.

Az unokatestvéri kötődésekre már weboldal is nyílt. A www.cousincouples.com célja, hogy elfogadottabbá tegye az ilyen házasságokat, de sokszor önmaga is ellentmondásokba ütközik. Az oldal szerkesztői szerint például a unokatestvéri házasságok sokkal forróbbak, mint az általános házasságok és ezt a gének hasonlóságára vezetik vissza, de ha így lenne, akkor ezen az alapon a testvérek is összefeküdhetnének a szenvedély kedvéért. Azért akad figyelmeztetés is a honlapon, például, hogy ha nem vagyunk halálosan komolyak, akkor nem érdemes flörtölni a családtagokkal, mert ez komoly bonyodalmakat okozhat. Ugyanis az unokatestvér soha nem lehet az ex. Őt nem lehet elhagyni vagy faképnél hagyni, mint egy mindenkori szeretőt, mert a család állandó tagja. Egy ilyen válás a család teljes szétszakadását vagy katasztrofális ellenségeskedést okozhat, és ennek már önmagában elriasztónak kellene lennie. Meglehet, az unokatestvérek közötti szerelem nem olyan taszító mint a testvérek közötti, de sokkal rosszabb, mintha a legjobb baráttal, netán a főnökünkel szűrnénk össze a levet. Ezt a két utóbbi lehetőséget sem tiltja senki, mégis sokan óvakodnak tőle.  

Krisztina O'Brien