szerző:
life-style.hu

2010.

2010. március 16-án megjelent kapszulás kávégép tesztünkben négyféle kávéfőzőt próbáltunk ki: az Illy, a Lavazza, a Tchibo és a Nestlé Dolce Gusto elsősorban otthoni használatra készült masináit.

A teszt során maguk a forgalmazók döntötték el, melyik gépet bocsátják rendelkezésünkre. A Nestlé esetében mi ugyan megkerestük a Nespresso részleget is, de az ő gépeiket akkor nem sikerült tesztelnünk.

A megjelenést követően azonban rengeteg érdeklődő visszajelzést kaptunk, ami miatt úgy döntüttünk, tesztünket utólag kiegészítjük a Nespresso Citiz & Milk névre hallgató készülékével. Az "& Milk" kifejezés azért szerepel a gép neve mellett, mivel ehhez tejhabosító rész is tartozik, míg az alap készüléket enélkül is lehet kapni. Ugyan drágább ez a verzió, de aki szereti a habos capuccinot, annak mindenképpen érdemes ezt megvásárolnia, mert a keverőfejes habosító olyan tejhabot készít, amilyet még eddig egyik gépnél sem sikerült elérnünk.

Működés

Nespresso Citiz & Milk

A gép működése meglepően egyszerű. A víztartályt feltöltjük vízzel, bekapcsoljuk, majd miután felmelegedett, már használható is. A kiválasztott kapszulát a gép tetején található ezüst színű fedő (kapszulakar) felemelésével, a kiöntő nyílés felé fordítva kell behelyezni, a kiöntő alá kerül a csésze vagy bögre. A kisebb csészékhez egy kihajtható kis tálcácska szolgál magasító alátétként, amit bögre esetében egyszerűen fel lehet hajtani.

Ha nem habosítunk tejet, akkor innentől kezdve már csak egy teendőnk van: megnyomni vagy a hosszú vagy a presszó kávé gombot. Elvileg bármelyik kapszulát lehet bármilyen hosszúságúra főzni, de a Nespresso saját ajánlását célszerű figyelembe venni.

A tejhabosító

A készülék egyértelmű sztárja a tejhabosító, ami leginkább egy termoszra hasonlít. A gép tálcájára beépített helyre, a víztartály mellé kell állítani a tartályt, majd beleönteni a tejet a jelzésig. Ezután a tartály oldalán található gombot kell megnyomni. Ha röviden nyomjuk, melegíti is a tejet és úgy habosít, ekkor pirosan világít a gomb. Ha hosszan nyomjuk, kéken világít és hidegen habosít.

Belül egy olyan keverőfej található, mint a turmix gépekben. Az ideális állag elérésekor a tejhabosító magától kikapcsol, így nem kell különösebben odafigyelni a habosításra. A tartály belső fala teflon bevonatú, ezért tisztítása is rendkívül egyszerű, simán ki kell öblíteni, ha már nem használjuk.

Kávékínálat és beszerzés

A gépet háztartási elektronikával foglalkozó üzletekben és a Nespresso Boutique-ban, az Andrássy út 27-ben lehet megvásárolni, ára 72 390 Ft-tól kezdődik (a tejhabosító nélküli változat ára 55 190 Ft).

16-féle kapszula van hozzá, ezeket részletesen bemutatja a forgalmazó magyar nyelvű oldala itt. Áruk 103 és 124 Ft között mozog, a Nespresso Boutique-ban szerezhetők be, illetve a weboldalon alul, a láblécben található a "kapszularendelés" felirat, erre kattintva lehet a weben megrendelni őket. Hétköznap, munkaidőben egy ingyenesen hívható telefonszámon is tudunk rendelni.

Összegzés

A Nespresso Citiz & Milk gépe egy kellemes, elegáns, egyszerűen használható kávéfőző. A korábbi gépek mindegyikénél jobb, de árban is magasabb kategóriába esik. Ha valaki úgy érzi, hogy szeretne ennyi pénzt szánni egy kapszulás kávéfőzőre, mindenképpen megéri az árát.

Olvassa el korábbi cikkünket is a többi kapszulás kávégépről itt!