Az öt legviccesebb régi magyar reklám – videókkal

2010. május 05., szerda, 19:58
Szerző:


Címkék: ; ;

Eladni annyi, mint megkülönböztetni - írta egyszer Sas István, a magyar reklámfilmek egyik leghíresebb rendezője, és az idő az ő szavait igazolta. A régi idők reklámjai a mai napig is ismerősen csengenek, tehát elérték céljukat. Még akkor is, ha közben egy egész ország röhögött rajtuk.

Az Új Filmlexikon 1973-as második kiadása szerint a reklámfilm többnyire néhány perc terjedelmű, ötletes, látványos, árucikket, ipari terméket, szolgáltatást ajánló kereskedelmi rövidfilm. Akkoriban persze sem szakmai tapasztalat, sem megfelelő anyagi háttér nem állt a reklámkészítők rendelkezésére, így maradt a kreativitás. A mai napig is emlegetik a szocialista reklámok egyediségét, különös erejét; persze mai szemmel nézve nagy részük már inkább röhejes, de az biztos, hogy évtizedek múltán sem felejtettük el többségüket.

Egyébként maga a reklám fogalma sem a múlt század találmánya, az első reklámemléket 1351-re vezetik vissza: a szentgotthárdi kaszagyár kígyót ábrázoló védjegye gyakorlatilag korai reklámnak tekinthető, és a középkor végétől már városi rendeletek is szólnak a reklámtáblák elhelyezésének rendjéről. A televíziós reklámgyártás sem csak a nyolcvanas évek hozadéka, már 1971-ben megrendezték az I. Magyar Reklámfilmfesztivált, amelyre már akkor 149 alkotást neveztek be. A számunkra kedves (vagyis inkább szórakoztató darabok) azonban mégis a késői korszak termései, amelyek közül most az öt legviccesebbet válogattuk össze.

Elsőként jöjjön egy egész sorozat, amely a nyolcvanas évek közepén próbált meg elsőként küzdeni a dohányzás ellen. Az "előttem égsz, ha égsz" szlogen több spotot is megélt; sajnos nem sikerült átütő sikert elérni vele, talán éppen a kisfilmekben nyújtott borzalmas színészi teljesítmény miatt, mint ahogy ez a mellékelt videóban látható.

Az Állami Húsipari Társaság is igyekezett a televízió segítségével ösztönözni a fogyasztást, ennek köszönhető a most következő "hurkás" reklám, amely egy kicsit szájbarágósan igyekszik elmesélni az embereknek, hogy mennyire jó is a hurkát enni.

Sebaj, jövünk! - ezzel a szlogennel igyekezett univerzális problémamegoldó képességéről meggyőzni a szocialista fogyasztókat a Fővárosi Takarító Vállalat. A városi operett műfaját megteremtő reklámfilm minden képzeletet felülmúl, akár a problémákkal küzdő éneklő városiakat, akár a takarítók bariton kórusát figyeljük végig. Emlékezetes darab!

Az első magyar gyorsétteremként ismert City Grill még tovább merészkedett, Flipper Öcsi segítségével mutatta meg, hogy a csirkefalatok olyan popzenésen laza életérzést nyújtanak az embernek. Itt már lehetett érezni a nyugati világ szelét, és a célcsoportként meghatározott korosztály definíciója is jól látható ebben a különleges hangulatú reklámfilmben.

A Keravillnak gyermekkorunk első vizuális sokkhatását köszönhetjük, egy szép fiatal nő magyarázza a sztereó rádiózás előnyeit (igaz, ő mono adásban), majd kiderül, miért is teszi ezt. Hogyan is írjuk le az élményt? Sokkoló.

NB

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

11 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2010. május 11., 21:21 Mazsola

Erre az animációs szösszenetre emlékeztek? Gyerekkorom felejthetetlen élménye: ősember hozza haza a leölt ősállatot, de az ősasszony csak annyit visít: Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál!

2010. május 11., 19:59 Shinjuku

Ezeknél azért voltak jobbak is... Bármelyik CASCO (jöjjön vissza, Casco-t akarok kötni illetve amikor szetesik a limuzin a trabantnak semmi baja sem lesz...) vagy éppen a BRG táskamagnetofon reklám egy kicsit régebbről, ahol az ürge feje szimbolizálja a magnókat... Ezek marketing szempontból ma is bármikor megállnák a helyüket...

2010. május 10., 11:49 gábor

Pillanatragasztó:

"Gyerekek, akkor ez most így marad?"

Volt valami arckrém reklám is. Két 18 év körüli lány megy le a lépcsőn, és ráköszönnek a felfelé igyekvő 30+ éves nőre, hogy "Kezicsókolom!"

A nő megáll, elkezd remegni a föld, dőlnek az oszlopok, hullik a vakolat, stb.

2010. május 8., 23:22 Iustizmord

skála kópé? (bejövök-kimegyek-de milyen jóóóóól kijövök, ha bmegyek)
állami biztosító? (kár lenne nélkülünk-sokkal jobb lesz velünk-hidd el-állami biztosító)

2010. május 7., 13:27 Hát Izsák

"Az öt legviccesebb régi magyar reklám"

A hurkában mi a vicces? Meg a city grillben?
Jobb lenne az a cím, hogy "öt régi magyar reklám, amit sikerült találnunk".

További 6 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Az öt legviccesebb régi magyar reklám – videókkal
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
AJÁNLJUK MÉG
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X