szerző:
hvg.hu

A malájok egy élő tehetségkutató műsorban választottak imámot, a pénteki fináléban a 26 éves Muhammad Asyraf Mohamad Ridzuan győzedelmeskedett Korán citálásban, rituális birkaölésben és hívők toborzásában.

A valóságshow-k és tehetségkutató műsorok fénykorában egy televíziós producer a vallási casting ötletével rukkolt elő Malajziában. Az „Imam Muda” című programot az Astro Oasis muszlim életmód-csatorna vette szárnyai alá még május közepén, majd fokozatosan képernyőhöz bilincselte a 28 milliós ország nézőközönségét. Legalábbis 60%-át, ennyi ugyanis az összlakossághoz képest az iszlám felekezetű a délkelet-ázsiai országban. Három hónapja tíz imám-jelölttel kezdődött a műsor, akiket több mint ezer vetélytárs közül válogattak be az élő show-ba. Hétről-hétre kellett bizonyítaniuk tehetségüket a neves zsűri és a közönség előtt.

A boldog győztes köszöni Istennek
©
A forgatókönyv tökéletes adaptációja  volt a megasztár-jellegű valóságshow-knak. A tízek beköltöztek egy kollégiumba, családjuktól és a külvilágtól teljesen elzárva készültek a legújabb kihívásokra. Közben a közönség egyre jobban megismerte és megszerette a vallásos fiatalokat, hetente pedig elbúcsúztatták a leggyengébb láncszemet. A Facebook-on ötvenezres rajongótábora lett az Imam Mudának, a pénteki finálé pedig rekord-nézettséget hozott a csatornának.

 

Az imámok az iszlámban

A szó annyit jelent "vezető", de több értelmezése is van. A muszlimok imádkozását irányítják az imámok a mecsetekben, és nem feltétlenül töltenek be hivatásos egyházi pozíciót. Sokszor maguk a hívők választják ki maguk közül a vezért, aki lehet nő és férfi egyaránt, a lényeg, hogy mély vallásossága és a Korán ismerete révén méltóvá váljék a címre. Bővített jelentéstartalma révén az imám egy köztiszteletnek örvendő személy megnevezése is lehet. A szigorú, síita hagyomány szerint azonban az imámok Mohamed leszármazottai, így kizárólagos birtokosai a hatalomnak.

A versenyzőknek nem csupán vallástudományból kellett élőben vizsgázniuk. A hívőkkel való kommunikációban is kötelesek voltak helyt állni, akár a vallástól idegenkedő fiatalok meggyőzéséről, akár idősek vigasztalásáról legyen szó. A halottak előkészítése a temetésre, és a rituális birkaáldozatok bemutatása sem maradhatott ki a gyakorlatias tesztelésből.

Busás nyereménnyel és vonzó karrierrel kecsegtették a "vállalkozó szellemieket". A pénz és autójutalom mellett, szaudi-arábiai tanulmányokkal és mekkai zarándokúttal gazdagodhatott a győztes, Mohammadi Asyraf Mohamad Raudzi, aki pénteken legyőzte utolsó ellenfelét is. Az ünnepelt közönségkedvenc kis előnnyel indult, ugyanis már több hónapja praktizált imámként és vallási tanulmányokat is folytatott. A versenyzők között volt azonban bankár és mezőgazdász egyaránt.

 

Csillogásra készülő imám-jelöltek
©
A műsor valláspolitikai jelentősége nem csekély. A csatorna a kormány vallási ügyekért felelős hivatalával együttműködésben azt a célt tűzte ki, hogy populárisabbá tegye az iszlámot Malajziában, főleg a fiatalok körében. Az ország többi vallásának követője azonban nem feltétlenül üdvözölte a muszlim hegemónia interaktív megnyilvánulását. A kínai és indiai kisebbség attól fél, hogy csorbát szenved a vallási tolerancia, ha elkezdik sztárolni a muszlim vezetőket. Más arab országok viszont szívesen átvennék az Imam Muda ötletét, állítólag már Egyiptom és Törökország is sorban áll a producernél, aki már tervezi a második évadot az Astro Oasison.

 

MTI Tech

Elfogadják a Facebookot az indonéz imámok, de nincs flörtölés

A Facebook közösségi portál indonéziai előretöréséről tanácskozó imámok jóváhagyták a szigetországban igencsak népszerű oldal használatát, de korábbi aggodalmuknak hangot adva megszabták: a felhasználók nem flörtölhetnek a portálon.

Prizma

Női imámok

Az iszlám gyökeres újításaként Marokkóban a múlt héten női imámokat avattak fel, akik - az imádságok és könyörgések...

Világ

Az imám nyomában

Megoldódni látszik Olaszországban egy három éve történt különös emberrablás rejtélye.