szerző:
life-style.hu

Áfonyás palacsinta Az Amerikában oly népszerű palacsinta, amit leginkább reggelire fogyasztanak, jóval vastagabb...

Áfonyás palacsinta

Az Amerikában oly népszerű palacsinta, amit leginkább reggelire fogyasztanak, jóval vastagabb, levegősebb az itthoni változatnál. Cukor nem kerül a tésztába, így sósan és édesen egyaránt fogyasztható. Jamie Oliver pufi palacsinta receptje 2 perc alatt összedobható és kedvünk szerint bármit beledobálhatunk az alaptésztába, így ez valóban egy sokoldalú recept. Mi az áfonyás palacsintát ajánljuk, nagy adag mézzel leöntve.

Hozzávalók:
- 3 tojás
- 120 g finomliszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1,5 dl tej
- csipet só
- egy nagy marék áfonya

Elkészítés:
- A tojásokat válasszuk szét. A lisztet keverjük el a sütőporral és a sóval. A sárgájához adjuk hozzá a tejet, majd apránként, folyamatosan kevergetve öntsük a liszthez, így a tészta nem lesz csomós.
- A fehérjéből verjünk kemény habot. Akkor jó, ha a tálat fejjel lefelé fordítva a hab a helyén marad.
- A fehérje kb. harmadát, habverővel keverjük a lisztes masszához. Ezzel fellazítjuk és lapos fakanálra váltva, a maradék habot már könnyen bele tudjuk forgatni a tésztába.
- Forró teflon palacsintasütőt nagyon kevés olajjal vagy vajjal kenjünk át és egy kisebb merőkanálnyi adagot öntsünk bele. Szórjuk meg a palacsintát pár szem megmosott, megszárított áfonyával és hagyjuk világos barnára pirulni. Fordítsuk meg és süssük meg a másik oldalát is. Amennyiben nagyobb serpenyőt használunk, illetve kisebb korongokat sütünk, egyszerre 3 adagot is készíthetünk Tálaljuk mézzel vagy lekvárral.

©

Bogyós muffin

Nagyon gyümölcsös, nagyon csokis. Bögrés süteményről lévén szó pillanatok alatt készen van, hiszen méregetni sem kell a hozzávalókat. Amennyiben nagyobb tepsiben, egészben sütjük ki a tésztát, érdemes a tepsi alját megszórni barnacukorral és a gyümölcsöket erre dobálni. Így amikor a kész süteményt kifordítjuk a formából a tetején egyenletes karamellizálódott gyümölcsréteg lesz.

Hozzávalók:
- 2 bögre gyümölcs (áfonya, szeder, ribizli, de szezonnak megfelelően bármilyen gyümölcsből elkészíthető)
- ½ bögre vaj
- ½ bögre cukor
- 2 evőkanál méz
- 2 tojás
- 3/4 bögre natúr joghurt
- 1 rúd vanília kikapart belseje
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ½  bögre liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 tábla étcsoki

Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- A vajat keverjük krémesre a cukorral, adjuk hozzá a mézet, a tojást, a joghurtot, a vaníliát és a citromhéjat.
- Keverjük el a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a durván feldarabolt étcsokival, majd az egészet adjuk a vajas masszához.
- A száraktól megtisztított, megmosott, megszárított gyümölcsöt óvatosan forgassuk a tésztához.
- Kivajazott tepsibe, vagy papírkosárkákkal kirakott muffin sütőformába oszlassuk el a masszát és süssük a muffinokat 15-20, a nagyobb tepsit 30-40 perc alatt készre.

©

Gyümölcsös pohárkrém

Tökéletes nyári desszert, édes habos, savanykás gyümölcsös. A különböző rétegek szépen mutatnak és az eltérő textúrák élvezetesebbé teszik a fogyasztást is.

Hozzávalók:
- 45 g vaj
- 125 g keksz
- 2 teáskanál fahéj
- 300 g gyümölcs (áfonya, szeder, ribizli, de szezonnak megfelelően bármilyen gyümölcsből elkészíthető)
- 2 evőkanál cukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 200 g mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 1 evőkanál porcukor
- 1 rúd vanília kikapart magja

Elkészítés:
- A vajat olvasszuk meg .A kekszet daráljuk le és keverjük el alaposan az olvasztott vajjal és a fahéjjal. A legegyszerűbb, ha ehhez a feladathoz turmixgépet vagy darálógépet használunk, de ha nincs más kéznél, csomagoljuk a kekszet konyharuhába és csapkodjuk addig, amíg finom morzsásra nem törik.
- A cukrot serpenyőben olvasszuk fel és karamellizáljuk kissé. Dobjuk rá a száraktól megtisztított, megmosott gyümölcsöket és a reszelt citromhéjat, valamint öntsük rá a citrom kifacsart levét. A cukor a hidegebb gyümölcstől hirtelen összeugrik, de némi kevergetés után újra felolvad. Pár perc alatt a gyümölcs levet ereszt, megrottyan, ekkor le is vehetjük a tűzről.
- Készítsünk ki a tálaláshoz szükséges poharakat. Aljukra szórjunk nagyjából egy púpozott evőkanál kekszdarát, nyomogassuk le, majd öntsünk rá egy evőkanálnyi gyümölcsszószt is. Amíg a habot elkészítjük, tegyük a poharakat a hűtőbe. A rétegek vastagságát és sorrendjét kedvünk szerint variálhatjuk.
- A mascarponét keverjük krémesre a vaníliarúd kikapart belsejét, hogy könnyebb legyen elkeverni a tejszínhabbal. A habtejszínből és a porcukorból habverővel verjünk kemény habot, majd az egyharmadát keverjük a mascarponéhoz. Ettől fellazul a sajtkrém és a maradék tejszínhabot könnyedén bele tudjuk forgatni lapos fakanállal.
- A hűtőből kivett poharakba halmozzunk egy-két evőkanálnyi krémet szórjuk meg még egy réteg keksszel, amire jöhet egy újabb adag gyümölcs. Ezen a ponton érdemes kis időre újra hűtőbe tenni a poharakat, hogy a gyümölcs megdermedjen és az utolsó adag krém egyenletesen terüljön el rajta.

©