szerző:
MTI

A sötét oldalra csalogatja a licitálókat a Christie's, a patinás aukciósház popkultúrából merítő aukcióján többek között a Csillagok háborúja-széria fő gonoszának, Darth Vadernek az eredeti "gúnyáját" is árverésre bocsátják csütörtökön Londonban.

A Christie's tájékoztatása szerint a jelmezt - amelyhez sisak és maszk is tartozik - a Star Wars-saga második epizódjában, A birodalom visszavág című részben használták, még 1980-ban. Vader nagyúr öltözékének értékét 160-230 ezer fontra (51,4-74 millió forint) becsülik. Az aukciósház populáris kultúrával foglalkozó részlegnek feje, Neil Roberts szerint Darth Vader olyan személyiség, akit öltözete határoz meg, ez a jelmez pedig a filmtörténet egyik leghíresebb figurájává tette George Lucas teremtményét.

A csütörtöki árverésen a rajongók lecsaphatnak Supergirl, Superman és Dick Tracey ruháira, valamint a Star Trek személyzete egyik tagjának uniformisára. Emellett kalapács alá kerül James Bond egyik - Sean Connery által használt - fegyvere is. Az Oroszországból szeretettel című kémkalandban bevetett fegyver a várakozások szerint 20 ezer fontért (6,4 millió forint) kelhet el.

A gyűjtők az Elfújta a szél, a Szőkék előnyben, a 2001: Űrodüsszeia című filmek plakátjaira, valamint a Marilyn Monroe utolsó filmje - a Kallódó emberek című alkotás - forgatásán készült fényképgyűjteményre is lecsaphatnak.