szerző:
life-style.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mindegy, hogy angyal, a Jézuska vagy télapó hozza az ajándékokat, éjszaka, vagy reggel, kis, vagy nagy családi körben...

Mindegy, hogy angyal, a Jézuska vagy télapó hozza az ajándékokat, éjszaka, vagy reggel, kis, vagy nagy családi körben, egy dolog azonos, a karácsonyi édesség túladagolásra minden nemzet talált megoldást.

Franciaország: Bûche de Noël

A franciák csak úgy franciásan egy könnyed állagú, ám nagyon dekoratív süteménnyel fejezik be az ünnepi menüsort. A Bûche de Noël, azaz a karácsonyi fatörzs egy tűzre dobható fatönköt ábrázol. Egyszerű világos piskótatekercsről van szó, kívül és belül csokoládés vajkrémmel megtöltve. Díszítését a franciák már-már tökélyre fejlesztették. Felszeletelve a csavart piskóta megfelel az évgyűrűknek, a külső krémet villával kéregszerűvé faragják, néhol a porcukor a havat jelképezi. Elkészítése nem bonyolult és kedvünk szerint ízesíthetjük naranccsal, fahéjjal vagy akár kávéval is.

©

Olaszország: Panettone

Már megszokhattuk, hogy az olaszoknál minden régióban külön megfelelője létezik egy ételnek. Így van ez az ünnepi desszertjükkel is. A formában és ízesítésben is eltérő karácsonyi sütemény közül talán a Milánó környékéről származó Panettone a legismertebb. A legenda szerint Toni, a pékmester, karácsony idején kenyértésztát dagasztott, amihez vajat, mazsolát és mézet adott, így született ez a szokatlanul magas sütemény. A kupola alakon kívül jellemzője a laza tészta, amit ma már kandírozott citrom és narancshéjjal vagy csoki darabokkal ízesítenek. A hagyományos Panettone sütése otthon némi gyakorlatot igényel, hiszen eredetileg kovásszal készítik, amit helyettesíthetünk élesztővel, de a kelesztés, a több részletben való sütés és a köztes pihentetések nem könnyítik meg a dolgunkat.

©

Nagy-Britannia: Karácsonyi puding

Szegény britek nem a konyhájukról híresek, pedig igenis vannak finom ételeik és ünnepelni is nagyon tudnak. Ünnepi desszertjük a karácsonyi puding (Christmas pudding). melyet csonthéjasokból, szárított gyümölcsökből, fűszerekből, gyümölcsléből vagy alkoholból és faggyúból készítenek gőzöléssel. Az imént felsorolt hozzávalókat az angolok egyszerűen csak "mincemeat"-nek azaz darált húsnak nevezik, aminek oka, hogy régen az ősszel levágott állatok húsát szárított gyümölcsökkel együtt tartósították, és ezt a keveréket használták sütésre tél idején. Szerencsére a hús időközben kikopott a desszert hozzávalói közül.

©

Németország: Stollen

A németek karácsonyi kalácsa a tömör Stollen, melynek alapja élesztős tészta, amelyet csonthéjasokkal és szárított gyümölcsökkel, túróval, marcipánnal ízesítenek. Cipó formája és a porcukor bevonat az újszülött Kisjézust jelképezi. A történet szerint eredetileg olajjal készült, hiszen az adventi böjt idején vajtilalom volt érvényben, de a fejedelmek kérésére maga a pápa engedélyezte nekik a vaj használatát, ami sokat javított a sütemény ízén. A Stollent jó előre megsütik és alaposan becsomagolva elrakják, hogy tökéletesen összeérjenek az ízek, és a kalács megpuhuljon az ünnepre. Igen praktikus sütemény, hiszen még a nagy ünnepi rohanás előtt megsüthetjük, így az édességgel már nem kell bajlódnunk.

©

USA: Pite

Amerikában a hálaadás és a karácsonyi időszak szinte összefolyik, ez idő alatt szívesen sütnek pitét ünnepi fogásként. A hagyományos amerikai pite kerek formában készül, alapja omlóstészta, amit vastagon megraknak töltelékkel, esetenként kerülhet rá még egy réteg tészta befejezésként. Karácsony idején a nálunk ismert almatölteléket érdekesebb, magyar ízlés számára meglepő töltelékek váltják fel, mint a pekándió, az édesburgonya vagy a sütőtök.

Elsőre furcsának tűnhet a sütőtököt édességként elképzelni, de érdemes kipróbálni, hiszen remekül illik az olyan karácsonyi fűszerekhez, mint a gyömbér, a fahéj vagy a szegfűszeg, mégis egy ilyen süteménnyel érdekes színt vihetünk a karácsonyi menübe. Mi is egy piterecepttel szeretnénk hozzájárulni az ünnepi készülődéshez. Ez a sütemény ellenállhatatlan illatával garantáltan karácsonyi hangulatot varázsol.

©

Karácsonyi sütőtök pite

Hozzávalók a tésztához:
100 g vaj
75 g cukor
1 tojássárgája
170 g liszt
egy nagy csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:
300 g sütőtökpüré (A feldarabolt sütőtököt 200 fokos sütőben süssük puhára nagyjából 35-40 perc alatt, majd turmixoljuk le a belsejét.)
1,5 dl tejszín
80 g cukor
2 tojás
1 narancs lereszelt héja
½ rúd vanília kikapart belseje
½ teáskanál fahéj
¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
¼ teáskanál őrölt gyömbér
egy csipet só

Elkészítés:
A tésztához a vajat keverjük krémesre a cukorral és a tojássárgájával. Adjuk hozzá a lisztet és a sót és dolgozzuk az egészet jól össze. (Ha tehetjük, minden hozzávalót sorban dobáljunk a gépbe, hogy az elvégezze a piszkos munkát.)
Az összeállt tésztát nyomkodjuk kivajazott, kilisztezett formába és tegyük 15-20 percre a mélyhűtőbe. Ez idő alatt összeállíthatjuk a tölteléket.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A töltelékhez az összes hozzávalót keverjük el. Ízlés szerint fűszerezzük a krémet. Egyszerű megoldásként használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket is.
A tésztát vegyük elő a mélyhűtőből és 15 perc alatt (illetve amíg a széle kicsit meg nem pirul) süssük elő üresen. Érdemes az elősütési idő felére, a tésztára egy sütőpapírt borítani és nehezékként szárazbabot vagy lencsét szórni bele, így biztos nem deformálódik.
Töltsük meg a keverékkel a tésztát, majd tegyük az egészet vissza a sütőbe kb. 1 órára.
Akkor van kész a sütemény, ha a töltelék láthatóan összeáll, de a közepe még kicsit rezeg.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük pár órára a hűtőbe.

©