szerző:
MTI

II. Albert herceg, Monaco uralkodója pénteken feleségül vette Charlene Wittstock dél-afrikai volt olimpiai úszóbajnoknőt, aki így Monaco hercegnője lett.

©

A polgári esküvőt a hercegi palota tróntermében tartották. A szertartás Philippe Narmino, a monacói államtanács elnöke vezetésével zajlott, mintegy 80 résztvevő – rokonok és állami méltóságok – jelenlétében. A 33 éves Charlene és 53 éves Albert herceg többször is egymásra mosolygott, majd Philippe Narmino kérdésére kimondták az igent, először Charlene, majd Albert. A hitvese mellett ülő herceg ezután megcsókolta a hercegnő jobb kezét.

Wittstock kék selyem zakót viselt nadrággal, amelyet a Chanel divatház tervezett a polgári esküvőre. A hercegi pár egy speciálisan az alkalomra készített Montblanc aranytollal írta alá az esküvői anyakönyvet, majd a teremben összegyűlt rokonok – köztük Albert herceg testvérei, Caroline és Stéphanie hercegnő, valamint a megjelent magas rangú állami méltóságok – szeme látta csókot váltott.

A palota előtti téren monacóiak ezrei gyűltek össze, hogy egy pillantást vethessenek az ifjú párra, tapsolva, dél-afrikai és monacói zászlókat lengetve. Az egyházi esküvőt szombaton tartják a hercegi palota díszudvarában.

©

Albert monacói herceg pompázatos szombati esküvője és az azt követő ünnepség minden részletét - a szőnyegtől a zenés műsorig - gondosan megtervezték, csak a mulatság költségvetése maradt még homályban.

Divat

A herceg pénteken sötét öltönyben jelent meg a polgári esküvőn, szombaton pedig a csendőrség, az egyetlen monacói fegyveres testület (a tűzoltóság mellett) fehér egyenruháját viseli majd. A mennyasszony öltözékét a palota igyekszik titokban tartani. A pénteki Chanel-modell után, amelyet mentora, Karl Lagerfeld iránti tiszteletből visel, elképzelhető, hogy Charlene szombaton Armani remekében lép az oltárhoz, aki szintén segített bevezetni a volt dél-afrikai úszóbajnoknőt a divat világába.

Vörös és fehér szőnyeg

A herceg és a hercegné különleges vörös szőnyegen vonul be a hercegi palota „szabadtéri templommá” átalakított díszudvarába, ahol az egyházi ceremóniát tartják. A 200 méter hosszú, fehér szélű, vörös (Monaco színei) gyapjú- és selyemszőnyeg egy monacói szőnyegkereskedő ajándéka. Az esküvő után darabokra vágják és a hercegi pár aláírásával a II. Albert Alapítvány és a leendő hercegnő alapítványa javára árverésre bocsátják.
   
Eklektikus zene

A palota díszudvarában tartandó misén a Monte-Carlói Zenekar és az Opera kórusa lép fel, Renée Fleming amerikai operacsillag, Pumeza Matshikiza dél-afrikai szopránénekesnő és Andrea Bocelli olasz tenor közreműködésével. Az esküvőre meghívott Umberto Tozzi várhatóan elénekli Ti amo című slágerét. A ceremónia 18 óra 30 perckor véget ér, a zene azonban nem. A bálon kívül még a tűzijáték is zenés lesz: a háttérzenét, Edit Piaf Himnusz a szerelemhez című híres dalát Johnny Halliday francia rock sztár énekli felvételről. A népünnepélynek szánt rendezvénysorozat zenei programja eléggé eklektikus: csütörtök este az Eagles kaliforniai rock együttes adott koncertet, pénteken Jean-Michel Jarre lézerfény-effektusokkal kísért elektronikus zenéjében gyönyörködhet a közönség.

Tűzijáték

A szombat esti pirotechnikai parádé az évszázad tűzijátéka lesz – ígérte a monacói polgármester. Rendkívül hosszú lesz, az alkalomra tervezett „bombákkal”. Szombat este fél tizenkettőkor a herceg saját kezűleg nyomja meg e „monumentális pirotechnikai-zenei előadás” indítógombját. A környezetbarát herceg hivatala szerint a tűzijáték által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége elhanyagolható lesz. „A legnagyobb kárt a pirotechnikai hulladék okozza, amelyet azonban a megfelelő helyen megsemmisítenek”.

Biztonság

Mintegy 500 rendőr és 115 csendőr van készenlétben. Monacóban, amely e téren élen jár, 500 megfigyelő videokamera van felszerelve. A csatornanyílásokat lezárták, a szeméttárolókat száműzték az útvonal környékéről, amelyen az ifjú pár vegyes meghajtású nyitott járművén elhalad. „Semleges állam vagyunk, amely nem vonzza különösebben a fenyegetéseket” – mondta André Muhlberger közbiztonsági főnök. „Nincsenek különösebb intézkedések, ami nem jelenti azt, hogy nem vigyázunk” – tette hozzá. Szerda este öt francia fiatalt állítottak elő, tíz perccel azután, hogy elvették egy fiatal monacói laptopját. A kis államban két éve nem történt hasonló lopás – mondta.

Költségvetés

Michel Roger államminiszter szerint 4 millió eurót (1,058 milliárd forint) már megszavaztak, ugyanekkora összegről döntenek az októberi költségvetési szavazáson a kétnapos ünnepségsorozat költségeire. A herceg szintén hozzájárul a kiadásokhoz, de nem tudni, mennyivel. Az ünnepségek teljes költségvetése egyelőre ismeretlen. A kormány július 14-re ígért „pontosabb becslést”, valamint tanulmányt az esemény gazdasági következményeiről.