Zöld színű lett a velencei lagúna

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: Velence; laguna;

A lakosokat és turistákat is megnyugtató közleményt adott ki Velence városa, miután algára emlékeztető zöld növénytakaró lepte be a lagúnák vizét.

Teljesen normális természeti eseményről van szó, a helyzetet figyelemmel kísérjük, nem kell semmitől sem tartani - hangoztatta a velencei önkormányzat honlapján megjelent közleményben a város környezetvédelmi igazgatósága.     

A bejelentésre a velenceieket és a látogatókat is ijesztő látvány miatt volt szükség: a Canal Grandétől a szigeteket övező nyílt tengerig zöld takaró borította be a vizet.     

A sajtó nyomban a globális felmelegedés okozta algaveszélyt kezdte emlegetni, felidézve az 1989-es algainváziót, amikor Velence csatornáit heteken át kellett tisztítani a hajóközlekedést akadályozó, nyálkás és főleg kellemetlen szagú algarétegtől.     

Most nem algáról van szó, hanem növényről - szögezte le a környezetvédelmi igazgatóság hangsúlyozva, hogy közönséges tengerifű (Zostera marina) lepte be a város vizét. A tengerifűfélékhez tartozó növény a leveleit cseréli, ezek kerültek a víz felszínére. Jelenléte éppen annak bizonyítéka, hogy a lagúnák vize egészséges - hangsúlyozta az illetékes környezetvédelmi intézmény. Hozzátette, hogy az "alga" is nem más, mint a zöldmoszatok törzsébe tartozó tengeri saláta (Ulva lactuca).      

Friss állások Jobline.hu

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X