szerző:
MTI

Új szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum) érkezett a Nyíregyházi Állatparkba; a tizenkét éves hím az Európai Fajmegőrzési Program révén került a sóstógyógyfürdői látványosságba.

A Curt névre hallgató állat eddig a koppenhágai állatkert lakója volt, Nyíregyházán pedig a már meglévő rinocérosz tenyészpárhoz csatlakozik - mondta el Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője szerdán. A szakemberek a jövevény érkezésével azt szeretnék elérni, hogy a nőstényhez leginkább vonzódó, dominánsabb hím maradjon a tenyészbika.

©

Így megtörténhet, hogy a kiskora óta Sóstón nevelkedő, tízéves Athosz továbbutazik a salzburgi állatkertbe, eddigi helyét pedig Curt veszi át a nyíregyházi orrszarvútehén párjaként - tette hozzá a szóvivő.

Az orrszarvú az elefánt után a második legnagyobb szárazföldi állat a világon. Egy kifejlett szélesszájú (vagy másik nevén fehér) orrszarvú hossza 350-400 centiméter, marmagassága 180 centiméter, súlya pedig 2800-3500 kilogramm között változik. Bőre az elefántéhoz hasonlóan igen vastag, csupasz, kissé redőzött, szürkés vagy vöröses színű. Magyar nevét a fűfélék legeléséhez alkalmazkodott széles szája nyomán kapta. A két hatalmas orrszarva közül az első akár másfél méteres is lehet.

A természettudósok öt fajtáját különböztetik meg a rinocérosznak, ezek egy része Ázsiában (indiai, szumátrai, jávai), másik részük pedig Afrikában (szélesszájú, keskenyszájú) őshonos. A nyíregyházi állatpark legújabb lakójának elterjedési területe Dél- és Kelet-Afrika. Bár korábban aggasztó volt a faj helyzete, az elmúlt évtizedek vadvédelmi erőfeszítései nyomán ma már nem fenyegeti közvetlenül a kihalás veszélye.

©