szerző:
MTI

Körülbelül 25 fajta hüllő és kétéltű keltetését kísérheti figyelemmel a közönség a Hüllőovinak nevezett inkubátorházban, amelyet pénteken adtak át a Nyíregyházi Állatparkban.

A harminchektáros parkban lévő épület tizenöt évvel ezelőtt még akváriumházként működött, ez volt a Nyíregyházi Állatpark első nagy látványossága - mondta Varga Attila részlegvezető. Az Ócenárium átadása után az épület üresen maradt, de az állatpark munkatársai szerették volna hasznosítani a megüresedett helyiségeket.

A felújított inkubátorházban látható terráriumokban azokat a hüllőfajokat mutatják be, amelyeket az állatpark tenyésztett. A látogatók megfigyelhetik a keltetés különböző szakaszait, a keltetőgépek működését. A közönség elől elzárt egyik helyiségben a szakemberek a tenyésztési programokban szereplő fajok szaporítását végzik.

©

Láthatók lesznek például az itt született kajmánok, résteknősök és orrszarvú leguánok. A kétéltűeket paradicsombékák, axolotlok, tigrisszalamandrák képviselik - mondta Varga Attila.

©

A fajok keltetése türelmet igénylő folyamat: először az anyaállatnak alakítanak ki megfelelő helyet a terráriumban, hogy a tojásait lerakhassa. A lerakás után az állatot eltávolítják, a tojásokat pedig megjelölik, hogy az a megfelelő szögben kerüljön bele az egyes fajok számára alkalmas keltetőbe, különben az abban lévő embrió elpusztulna.

A tojásokat steril keltető közegbe - legtöbbször perlitbe - helyezik. A fajok életmódjából adódóan jelentősége van a keltető típusának is, hiszen egy eredetileg sivatagi területen élő hüllőfaj egészen más körülmények mellett rejti el a tojásait, mint egy trópusi esőerdei, amely állandóan nedves élőhelyen él - magyarázta Varga Attila.

©

A kikeltetett fajok egy része, a tenyésztési programok keretében, más állatkertekbe kerül, a fennmaradókat pedig csereállatként használják majd. Varga Attila tájékoztatása szerint most 25 hüllőfajjal találkozhat a közönség a Hüllőoviban, számuk azonban a csereegyezmények miatt folyamatosan változik majd.