szerző:
MTI

Nagyobb a kockázata a gyerekként fizikailag vagy pszichésen bántalmazott nők esetében annak, hogy felnőttként autista gyereket hoznak világra - derült ki amerikai kutatók vizsgálatából.

A JAMA Psychiatry című tudományos folyóirat internetes felületén szerdán közölt tanulmányukban a szakemberek rávilágítottak arra, hogy a különösen súlyosan bántalmazott nők esetében 3,5-szer nagyobb a veszélye annak, hogy születendő gyerekük autista lesz, mint azoknál a nőknél, akiket nem bántalmaztak.

Vizsgálódásaik az autizmus kialakulásának egy eddig nem ismert rizikófaktorára derítettek fényt - fogalmazott a kutatást vezető Andrea Roberts, a Harvard Egyetem munkatársa. Hozzátette, hogy elemzésük több mint 50 ezer nő adatainak bevonásával és kiértékelésével készült.

A kutatók szerint még azoknál a nőknél is nagyobb a veszélye annak, hogy autista gyereket hozzanak a világra, akiknek kisebb mértékű bántalmazást kellett elszenvedniük. Az ő esetükben 60 százalékkal volt magasabb a kockázat a nem bántalmazott nőkhöz képest.

A szakemberek arra gyanakszanak, hogy talán a bántalmazás - a nők immunrendszerére és a stresszkezelési képességére gyakorolt - hosszú távú hatásai miatt nő meg a veszélye annak, hogy autista lesz a gyermek. Az okok pontosabb feltérképezéséhez azonban további kutatásokra van szükség.

"Vizsgálatunk mindazonáltal azt sugallja, hogy a gyerekkori bántalmazás hatásai generációkon át éreztetik hatásukat" - fogalmazott Marc Weisskopf, a kutatás egyik résztvevője.