szerző:
MTI

Az előzetesen reméltnél jóval magasabb áron, 2,2 millió dollárért kelt el egy csütörtöki aukción Francis Crick angol biokémikus Nobel-díja, amelyet 50 évvel ezelőtt a DNS felfedezéséért kapott.

Az árverést szervező Heritage Auctions-tól közölték: a 23 karátos arannyal bevont Nobel-díjat Jack Wang, a Szilícium-völgyben és Sanghajban található Biomobie nevű gyógyszeripari cég elnök-vezérigazgatója vette meg.

Az aukció előtt a vételár kevesebb mint negyedét, 500 ezer dollárt reméltek Crick Nobel-díjáért. Wang szerint a díjat és a hozzátartozó oklevelet arra használják majd, hogy ösztönözzék a Biomobie tudósait. A szakember úgy véli: az általa vezetett vállalat olyan forradalmat indíthat el az orvoslásban, mint amilyet annak idején a DNS struktúrájának felfedezése.

Ez volt a második eset, hogy egy Nobel-érmet nyilvános árverésen adtak el. Az elsőt - Niels Bohr 1922-es orvosi Nobel-díját - tavaly novemberben adták el 50 ezer dollárért. Júniusban William Faulkner amerikai szerző 1950-es irodalmi Nobel-díját bocsátja áruba a Sotheby's.

Szerdán jutalékkal együtt hatmillió dollárért adták el egy New York-i árverésen a néhai biokémikus hétoldalas levelét, amelyben a tudós beszámol 12 éves fiának a DNS kettősspirál-szerkezetének felfedezéséről. Az árverések történetében soha nem adtak ekkora összeget egy levélért. A Christie's aukciós ház előzetesen legfeljebb egymillió dollárra taksálta a dokumentumot. Az eddigi rekordot Abraham Lincoln volt amerikai elnök egy 1864-es levele tartotta, amelyet az árverezői jutalékot is beleszámítva 3,4 millió dollárért adtak el 2008-ban.

Crick két másik tudóssal megosztva nyerte el az 1962-es orvosi Nobel-díjat a nukleinsavak molekuláris szerkezetének felfedezéséért, illetve annak felismeréséért, hogy ezek az élő szervezetben az információátadás szempontjából jelentősek.

Francis Crick 1916-ban született az angliai Northamptonban és 2004-ben, 88 évesen hunyt el a kaliforniai La Jollában. A Nobel-díjat követő évtizedekben agykutatást folytatott a kaliforniai Salk Intézetben. Hagyatékának tudománytörténeti relikviáit a család ajánlotta fel elárverezésre a DNS-felfedezés 60. és a Nobel-díj elnyerésének 50. évfordulója alkalmából, hogy a bevétel nagyobb részéből tudományos kutatásokat támogassanak.

A Christie's-féle árverés bevételének felét a biológiai kutatásokkal foglalkozó La Jolla-i Salk Intézetnek adományozzák. A Heritage Auctions csütörtöki licitjének bevételeiből 20 százalékot a tudós nevét viselő, 2015-ben megnyíló új londoni orvostudományi kutatóintézetnek utalnak át.