Ezt vette Margaret Thatcher a Fővám téri csarnokban

2013. április 14., vasárnap, 10:10
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Margaret Thatcher élete során kétszer is járt Magyarországon. A Bors megtalálta egykori tolmácsát és zöldségesét is.

A mai napig örömmel gondolnak vissza a Vaslady 1984-es budapesti látogatására azok, akik akkor találkozhattak Nagy-Britannia miniszterelnökével. A Borsnak sikerült elérnie egykori tolmácsát, aki napokon keresztül kísérgette Thatchert a magyar fővárosban.

"Karizmatikus, ugyanakkor rendkívül visszafogott volt" – mondta a lapnak Bánlaki György, aki a nyolcvanas években több budapesti vendégnek is tolmácsolt, a kilencvenes években pedig washingtoni nagykövetként dolgozott.

"Nagyon sokat beszélgettünk mindenfélé­ről, de ezt nem nevezném bratyizásnak, Thatcher nem olyan típus volt." Bánlaki emlékei szerint például nem áradozott a városról, az ételekről, bár úgy tűnt, ízlett neki a magyar konyha. A Parlament viszont egyértelműen lenyűgözte.

Az egykori tolmács szerint a budapesti látogatásból a legemlékezetesebb jelenet a nagycsarnokbeli vásárlás volt. "Megállt egy idős vidéki bácsinál, hogy mézet vegyen a férjének. A kofa nem volt hajlandó pénzt elfogadni, ­Tha­tcher pedig ingyen nem kérte a mézet. Végül úgy egyeztek meg, hogy egyet kifizet, egyet pedig ajándékba kap. Érvelni nagyon tudott" – mondta Bánlaki.

A Vásárcsarnokban a Kmetty-stand őrzi Margaret Thatcher látogatásának emlékét.


Ezt vette Margaret Thatcher a Fővám téri csarnokban
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
AJÁNLJUK MÉG
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X