szerző:
MTI

Az amerikai kontinensen talált legfontosabb régészeti kincs lehet egy Panamában feltárt prekolumbiánus síregyüttes, amelynek gazdagsága szakértők szerint Sipán urának 1987-ben Peru északi részén talált pompás sírjáéhoz mérhető, de lehet, hogy még annál is nagyobb.

A Panamavárostól mintegy 150 kilométerre nyugatra, Coclé tartományban, az El Cano Régészeti Parkban talált nekropoliszban kacikák (törzsfőnökök) és előkelő harcosok sírjaira, bennük pedig számos tárgyra, köztük arany-, réz- és smaragdékszerekre találtak a 2008 óta zajló ásatásokon. A becslések szerint 700-1000 éves temetőt csak a száraz évszakban tudják kutatni a szakemberek, az eső ugyanis jelentősen lassítja a munkát, a sírokat elárasztja a medréből kilépő Río Grande. A köztudatba a National Geographic spanyol nyelvű kiadásában két éve bedobott felfedezéssel kapcsolatos várakozások a körülmények ellenére is nagyok a panamai Julia Mayo vezette régészek körében. A feltárásról dokumentumfilm is készül a spanyol José Manuel Novoa rendezésében.

Mayo az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, az ásatások februárban kezdődtek újra és áprilisban érnek véget. A mostani szezonban egy újabb, minőségében, jelentőségében és méretében a spanyolul Doble Pájarónak (Két madárnak) nevezett előkelő hadvezéréhez fogható sírt nyitnak fel. A Julia Mayo vezette kutatók 2006-ban ötezer négyzetméteres területen kezdtek ásni, de csak 2008-2009-ben bukkantak az első leletekre. A feltárt temető hozzávetőleg 300 évig volt használatban.

José Manuel Novoa biztosra veszi, hogy a nekropoliszból előkerülő leletek - csontok, használati tárgyak, kincsek - mind anyagi, mind történelmi értéküket tekintve Sipán urának sírjáéhoz - Amerika eddig ismert leggazdagabb síregyütteséhez - lesznek mérhetők vagy meg is haladják azt. A régészeti feltárások megörökítésében 35 éves tapasztalattal bíró filmes szerint a panamai felfedezést az ott talált aranyon és smaragdon túl a leletek információban való gazdagsága teszi különlegessé.

A rendező 2015 szeptemberére tervezi befejezni El Canó-i filmjét, amelyben bemutatja az elmúlt években ott napvilágra került legfontosabb kincseket is.