szerző:
hvg.hu

Nőstény szibériai tigrist költöztettek a debreceni állatkertbe, ahol már várja egy hím, Miska. Az új lakó jól viselte az utazást, de egyelőre ügyet sem vet a párjára. Meg egyébként is fogamzásgátlót kap majd másfél évig – írja a Dehir.hu.

Az új tigrist Angliából vitték Debrecenbe, hogy az ottani állatkert még jobban bekapcsolódhasson a fokozottan védett tigrisek tenyésztésébe. A nemzetközi fajmentő programnak köszönhetően eddig is éltek a Nagyerdei Kultúrparkban szibériai tigrisek, év elején azonban az utódlás szempontjából fontos csere történt a csúcsragadozóknál: Ares, a debreceni park nyolcéves hímje a nagyváradi állatkertbe költözött, és a debreceni kultúrpark kapott helyette egy kiváló génállományú kétéves hím szibériai tigrist.

A Miska névre hallgató tigris Franciaországból, Marseilles mellől érkezett, és máris elkezdtek párt keresni neki – ezt most sikerült. Az ötéves Rosa a dél-angliai Kent városából érkezett Hajdú-Bihar megyébe.

©

A nőstény tigrist egyelőre nem érdekli Miska, de a gondozók remélik, ez megváltozik majd – olvasható a cikkben.

Ha szerelem lesz is, kistigrisek egyelőre biztosan nem, Rosa másfél évig a fajmentő program szigorú szabályai miatt fogamzásgátlót szed ugyanis.

©

Rosát és Miskát három hét múlva engedik össze. Ha a fajmentő program európai koordinátora engedélyt ad a tenyésztésükre, nincs több fogamzásgátló, és jöhetnek az utódok.

©

A világ állatkertjeiben mindössze 3400 szibériai tigris él, szabadon pedig csak 1200 példányt tartanak számon.