szerző:
MTI

Hideg elől menekülő denevérek szállták meg a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár épületének gyermekek számára kialakított termét.

A repülő emlősök a könyvtár harmadik emeletén a gyermekjátszóként működő úgynevezett Csirip-tanya helyiségét lepték el - mondta Tomasovszki Anita, az intézmény igazgatója. Az emlősök csoportja közül egyedül repülni képes denevérek valahol rést találhattak az épületen, és az éjjeli mínusz 5 fok alatti hideg elől bújva húzták meg magukat a gyermekkönyvtári részen.

Mivel a kis bőrszárnyasok védett állatok, felvetődött, hogy esetleg ottmaradhatnak önkényesen elfoglalt helyükön, de mivel egészségügyi problémákat is felvetett tartózkodásuk, végül eltávolították őket speciális állatmentők, akik megtisztították a könyvtár érintett termét és összesen 43 denevért szedtek össze és vittek biztonságos telelőhelyre.

Tomasovszki Anita megjegyezte, hogy a terem rendbe tétele, fertőtlenítése után, várhatóan a jövő hét közepén indulhatnak újra a gyermekfoglalkozások a nyíregyházi könyvtár Csirip-tanyáján. A denevérek feltehetően a város északi peremén húzódó Sóstói-erdőből költözhettek be a könyvtári épületrészbe. A 370 hektáros fás területen ugyanis népes denevérpopuláció él az évszázados fák odvaiban.

A közönséges törpedenevértől kezdve a szőrös karú, a szürke hosszúfülű, a korai és a kései fajtán át a vízi denevérig többféle denevér él a fák között. Egy részük a város házainak padlásain, épületeinek réseiben is meghúzza magát telente, s ez történhetett a könyvtár egyik termének elfoglalásakor.