szerző:
MTI

Dinoszauruszok heves párzási rítusának nyomai lehetnek azok a hosszú kaparásnyomok, amelyeket az egyesült államokbeli Coloradóban találtak kutatók, négy helyen. Ez a viselkedés ma is megfigyelhető néhány madárnál és a mostani felfedezés azt sugallja, hogy a két lábon járó, húsevő theropodák, vagyis szörnylábúak csoportjába tartozó dinoszauruszok is kaparták a talajt nagyjából 100 millió évvel ezelőtt, ha nem bírtak a vágyaikkal.

A denveri Colorado Egyetem szakértője, Martin Lockley szerint az őshüllők, vélhetően hímek, a jelek szerint csoportokba gyűltek és "eszeveszett kapirgálásba kezdtek" karmos lábaikkal, hogy magukhoz vonzzák a nőstényeket.

Felépítésüket tekintve a theropodák olyanok voltak, mint a Tyrannosaurus rex kisebb verziói. A kaparásnyomok mellett talált lábnyomok különböző testhosszokra utalnak: a legnagyobb példány nagyjából négy méter lehetett az orra hegyétől a farka végéig.

A talajba vájt mélyedések hossza az 1,8 métert is eléri. A leleteket az egyesült államokbeli Colorado állam négy helyszínén találták. Lockley a Scientific Reports című folyóiratban számolt be az eredményekről.

A Maryland Egyetem őslényszakértője, Thomas Holtz Jr. szerint észszerű feltételezésnek tűnik, hogy theropodáktól származnak a nyomok, ugyanakkor nem biztos, hogy azok párzási szertartáshoz köthetőek.