szerző:
hvg.hu

Miután megmentették az életüket, jól lehordták az új-zélandi hatóságok azt a két huszonéves magyar férfit, akik tapasztalt mászónak vallva magukat nem kértek a nemzeti park tanácsaiból, és jelzőfényt sem vittek magukkal. Aztán eltévedtek, és a mentőcsapatoknak kellett őket lehozniuk a Mount Cookról.

A rendőrség néhány keresetlen szóval is ellátta azt a két magyar férfit, akiket szerda délután mentőcsapatnak kellett lehoznia a Mount Cookról, Új-Zéland legmagasabb, 3754 méteres hegycsúcsáról.

Mint arról egy új-zélandi hírportál beszámolt, a 27 és 23 éves hegymászók maguk kértek segítséget, miután eltévedtek, és elvesztették egymást szem elől.

©

Egy helyi rendőrtiszt elmondta, hogy a páros kedden lépett be a park területére azzal a szándékkal, hogy megmássza a hegyet. Jelzőfényt nem vittek magukkal. Miután eltévedtek, nagy szerencséjükre találtak egy olyan helyet, ahol volt térerő, és így sikerült mobiltelefonon értesíteniük a hatóságokat.

Egymástól néhány száz méterre találták meg őket, kiszáradt és zavart állapotban.

Mint utóbb kiderült, kedden a nemzeti park személyzete tanácsokkal akarta ellátni őket, de nem kértek segítséget, a két fiatalember tugyanis tapasztalt mászónak tartotta magát. Ezt a rendőrségi szóvivő is megemlítette, hozzátéve, hogy "igen szigorú hangon" beszélt velük. Mint mondta, az az utat, amit kiválasztottak, a mostoha feltételek miatt nem túl gyakran használják, úgyhogy "óriási szerencséjük volt, hogy tudtak telefonálni".

A rendőr a magyarok történetének apropóján mindenkit figyelmeztetett, hogy csak megfelelő biztonsági felszereléssel induljon a hegycsúcs meghódítására, és fogadja meg a nemzeti park szakértőinek tanácsait.