szerző:
MTI

Sarah, a gepárd nem egészen 6 másodperc alatt futott le száz métert majdnem 100 kilométer/órás sebességgel. Még Usain Bolt jamaicai olimpikont is lenyomta. Gondozója szerint Sarah-nak ráadásul nagyon kifejező pofija volt.

A National Geographic 2012-ben a világ leggyorsabb szárazföldi emlőseként mutatta be a gepárdot.

Az ohiói állat- és növénykert csütörtöki közleménye szerint szerdán elaltatták az állatot. Sarah 15 éves volt, és annyira legyengült, hogy el kellett őt engedni. A gepárdok átlagosan 8-12 évig élnek.

Sarah azért kapta a világ leggyorsabb szárazföldi emlősének címét, mert a National Geographic egyik videójában 5,95 másodperc alatt, azaz 98,2 km/h sebességgel futott le száz métert. Ezzel egyébként saját 2009-es rekordját is megdöntötte, amikor 6,13 másodperc alatt teljesítette a távot.

A videón a gepárd egy előtte húzott játékkutyát próbált elérni, a rekordot egy kifejezetten ehhez a kísérlethez kialakított pályán rögzítették és hitelesítették is.

Usain Bolt jamaicai futó olimpiai rekordja ezen a távon több mint három másodperccel marad el Sarah teljesítménye mögött.

Sarah hathetes korában került az ohiói állatkertbe, ahol Cathryn Hilker, az intézmény nagymacskákkal foglalkozó programjának alapítója nevelte fel. Sarah egyike volt az első gepárdkölyköknek, amelyek egy kiskutya társaságában cseperedtek fel. Manapság ez már bevett módszer, mert kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá teszi a gepárdokat. Sarah kutyatársát Alexának hívták.

"Teljes életet élt, és fantasztikus képviselője volt a fajának" – mondta Linda Castaneda, a program vezető gondozója. Hozzátette, hogy Sarah-nak nagyon kifejező pofája volt: mindent el tudott vele mondani, amit akart.

A világ gepárdpopulációja manapság már csak 9-12 ezer példányt számlál, míg 1900-ban a becslések szerint még százezer gepárd élt a Földön.