szerző:
MTI

Ingyen operálják meg a bangladesi "faembert", akinek kéregszerű szemölcsök lepték el a kezét, és a gyógynövények, meg a homeopátia semmit nem javítottak a helyzetén.

Ingyen operálják meg azt a 26 éves bangladesi férfit, aki évek óta fakéregszerű daganattól szenved – közölte a Dakkai Egyetem klinikája vasárnap. A bonyolult eljárással Abul Badzsandar kezéről és lábáról legalább öt kilogrammnyi szemölcsöt távolítanak el. 

A Khulna megyéből származő fiatal családapa rendkívül ritka, genetikai eredetű bőrbetegségben, epidermodysplasia verruciformisban szenved, keze-lába úgy néz ki, mint egy fa gyökerei. Az első szemölcsök tíz évvel ezelőtt jelentek meg a bőrén, de az állapota négy évvel ezelőtt kezdett drámaian romlani. "Azt hittem eleinte, ártalmatlan dolog. Aztán egyre romlott a helyzet, és már dolgozni sem tudtam" – mesélte Badzsandar. 

©

A gyökérszerű ujjak miatt a népnyelv faemberbetegségnek kezdte hívni a kórt – magyarázta Szamanta Lan Szen kórházvezető, akinek tudomása szerint Bangladesben nem fordult még elő ilyen szélsőségesen súlyos eset, de a világon is nagyon kevés fordult elő. 

A "fakéreg" eltávolítását egész sebészcsapatnak kell végeznie. Korábban gyógynövényekkel és homeopátiával próbálkozott a beteg, ám azok egyáltalán nem segítettek. Indonéziában 2008-ban hatkilónyi fakéregszerű kinövést távolítottak el egy ottani "faemberről", a 37 éves Dedéről.