szerző:
hvg.hu

Különleges cápafarkú gitárrája érkezett szerdán a budapesti Tropicariumba. Taiwanról utazott a hím állat egy speciális dobozban, repülővel és kamionnal hozták. Csütörtökön engedték össze a cápákkal a még félénk állatot – számolt be az RTL Híradó.

Hat ember kellett ahhoz, hogy leemeljék a kamionról a rája szállítódobozát. Tajwanon tették repülőre, onnan Dubajon át hozták Budapestre. Két kisebb rája és száz aranymakréla is érkezett vele, összértékük 25 millió forint.

A cápafarkú gitárrája egy hatalmas műanyag zsákban volt. A kibontás után azonnal megvizsgálták, ellenőrizték a vize pH-ját, oxigént adtak neki. Folyamatosan cserélték a vizét, majd hosszas előkészítés után engedték a medencébe, amit az első éjjel kettéválasztották, hogy ne bántsa a többi állat, amíg megszokja új élőhelyét.

Csütörtök délelőtt még a medence alján kuksolt megszeppenve, a többi állat kerülgette, de szerencsére nem bántották. Pár hét kell, hogy megszokja új helyét, utána viszont gondozója szerint bátran mozog majd és tolakodó lesz eleségosztásnál.

Nemsokára egy társait is kap a hím állat: két hét múlva egy nőstény cápafarkú gitárrája is érkezik Budapestre.