szerző:
hvg.hu

A magyarok nem mosolyognak, karácsony este senki sincs az utcán, a boltokba belépve kosarat kell venni a kézbe, és még a cipőt is le kell venni a lakásba lépve – foglalta össze a hazánkban tapasztalt furcsa szokásokat egy panamai fiú, aki évekig élt Magyarországon.

"Az első dolog, ami feltűnt a buszon, metrón, villamoson utazva, hogy az emberek nem mosolyognak" – írta Tíz furcsa dolog Magyarországon című blogbejegyzésében a panamai Renato Calcagno, akinek írásából most a Blikk is szemezgetett.

"Rá is kérdeztem ismerősömnél, hogy itt mindenki szomorú?" – tette hozzá a fiú.

©

Furcsának találta még, hogy a panamai vidám ünnepléssel szemben nálunk karácsonykor senki sincs az utcán, minden zárva. Azt is kiemelte, hogy bizalmatlanok a magyarok, a boltokba belépve például kosarat kell venni, szerinte úgy tartják ugyanis, "ha nincs nálad kosár, lopni fogsz".

Szokatlan az is Calcagno szerint, hogy a legnagyobb hidegben is levesszük a keszytűt kézfogáskor, a férfi lép be elsőként egy étterem ajtaján, és még a cipőt is le kell venni, ha belépünk egy lakásba. Szintén meglepődött azon, hogy újévkor lencse az ünnepi menü, ami Panamában szinte minden nap az asztalra kerül.