A Monty Python gyilkos nyula „létezett” a középkorban

2011. október 11., kedd, 21:03 • Utolsó frissítés: 2011. november 08., kedd, 12:48
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ;

„Szuperforrásból tudjuk”, hogy a Monty Python nem az ujjából szopta a Gyalog-galopp híres jelenetét. Emberevő nyulak valóban léteztek a középkorban – allegorikusan, persze.

„Az olyan szörnyekről, mint a gyilkos nyúl, kénytelen vagyok azt mondani, hogy ilyesmit egyetlen középkori történet sem tartalmaz” – jelentette ki magabiztosan William D. Padden elismert középkorász. Ehhez képest Z. Karvalics László információs társadalomkutatónak – aki búvárkodásáról a friss Kritikában számol be – „nagyjából két-három nyugodt éjszakai órácska alatt” sikerült bebizonyítani, hogy a szaktekintély állítása merőben téves. Merthogy a gyilkos nyúl alakja képi és történeti toposzként valóban létezett a középkorban, tehát nem is volt annyira eredeti az ötlet a Monty Pythontól, amikor a film egyik jelenetében a félelmetes bestiát, afféle korabeli terminátort fehér nyúl alakjában formázták meg, amit egyedül csak az antiochiai szent kézigránát pusztíthatott el.

Nyulak nyúzzák áldozatukat egy krónikában. Tapsi hapsik

Fotó:

Z. Karvalics bizonyítékai meggyőzőek. Egy francia nyelvterületen 1350 táján másolt kéziratban például a miniatúrák egyikén meztelen férfi birkózik hatalmas nyúlragadozóval. Az allegória már akkoriban a gyávasághoz kapcsolódott. A Monty Python csapatából is volt, aki felfigyelt a Notre-Dame egyik faragványára, amelyen a gyáva lovag egy nyúl elől menekül, innen jött a filmbéli ötlet, a geg.

Chartres-i székesegyházban ma is egy középkori nyúldémon szobra riogatja a jámbor híveket. Szerzőnk még számos kultúr- és művészettörténeti, írásos és képi adalékkal szolgál a „gyilkos nyulakról”. Akit bővebben érdekel, olvassa el írását.

A chartres-i nyúldémon. Fülhegyező

Fotó:

De ennél is izgalmasabb kérdés: hogyan lehetséges, hogy egy laikus kíváncsiskodó órák alatt többre jut, mint egy magát évtizedek óta könyvtárakban pallérozó medievista? A magyarázat az internet. Merthogy ez a médium hatékonyan képes összekapcsolni a „könyvtárakban” elszórva létező, ott porosodó információkat, vagyis a heterogén forrásokat integrálni. Z. Karvalics szerint az intenzív könyvdigitalizációs programok és a művelődéstörténeti ismeretek épülőben lévő „kollektív rendező-pályaudvarai” teszik lehetővé, hogy az internet mind több témakörben tekinthető „szuperforrásnak”. Így a Wikipedia is megbízható, termékeny kutatási forráshely lett, ami remekül használható az adatok rendezése közben, és megadja az „információs lökést”, ha azonnali magyarázatra van szükségünk – véli az információtudós. (Legalábbis világnyelveken – tesszük hozzá mi.)

Az internet emellett le is rövidíti a kutatást. Hisz korábban a szorgalmas, tisztességben megőszült tudós is csak nagy szerencsével, hosszú évek után járhatott volna sikerrel, míg most a keresési tapasztalat ezt néhány óra alatt egy laikus számára is lehetővé teszi.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezentúl iskolai tanulás helyett inkább a Google-kereső rutinjait kéne elsajátítanunk, mert a számítógép előbb-utóbb úgyis mindent kiás. „A műveltséget, a felkészültséget, a kontextusteremtő jártasságot, amelyek értelmet adnak az elemi találatoknak, vagy a forráskritikai érzéket nem lehet kiváltani puszta Google-varázslattal. Ha könyvekig eljutunk, nem árt angolul, franciául, latinul, németül érteni kicsinyt. Szerencsés valamennyi fogódzóval rendelkezni a kronológiában. És persze célszerű soha nem elfelejteni, hogy az internet humán hálózat, amelyben a tudás hordozói továbbra is emberi agyak” – figyelmeztet Z. Karvalics László.

(Kritika, 2011/9–10)

zádori

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

3 HOZZÁSZÓLÁS
2011. december 14., 01:50 András Székely

Ajánlatos elolvasni a Cudenhouve-Calergi grófról szóló wiki-szócikket. Van magyarul is, de németül-angolul bővebb. Ő volt Habsburg Ottó példaképe, és méltán. Ez a kivezet út, esetleg kombinálva lazán Putyin neoorosz birodalmával.
Medve1942

2011. november 7., 23:52 monty egy rajongója

Kedves Fente Levente, kérem, árulja el, hogy mi ez a mém, amely a Google tanusága szerént a privátbankáron kezdve terjed, és változatlan formában replikálódik. Szép a vers, talán egy meghívó a Bizottság killításra, vagy egy marketing kampány lépése, esetleg egy kétségbeesett/cinikus értelmiségi próbálkozása a figyelem felkeltésére más fóruma nem lévén számára az önkifejezésnek, egy vicces kedvű informatikus, aki persze jobban tudja.... ? :-) Nem baj az sem, ha nem tudjuk meg, szép ez önmagában is. De hátha.

2011. november 4., 03:00 FENTE LEVENTE

Fejünk szilárdságát,annak derűs vidámságát meghatározhatja,és összefoghatja rímeink java,egésze?
Halló.Hajnalban vonalban az ébredés hangja?Haraggal e mai nappal ne kezdjünk el veszekedni,se kötekedni.
Vitatkozni,átkozni egymást minek kedves emberek?
Megkönnyezett szemekkel,sajnálatra méltó emberekkel,szép szó,szép szavak használatától,és ember szelíd állatától érző szívek ellágyulnak,s kisimulnak lelkekre hatóan,olyan meleg altatóan?Hasznos génekre,és jogos tényekre alapozzuk jövőnket.Valamint becsüljük meg a rímeket szövőnket,Fente Leventénket.
Emberek,keljetek fel,és ne aludjátok végig életetek nagyját.
Szeressétek magyar hazát akkor is, ha magyar ember éjszaka álmodá\',vagy mindenki a saját ágya mellett álldogál?
Emberek,keljetek fel,és sötéttel az éjjel gyújtsatok világosságot,s lássatok engem rímekben bent sziporkázni,de közben nem szabad ám mérget itókázni.
Minek is tennétek;közületek ki szeretne rókázni?Részegen rámászni szétszedett két szegen a gerendára,zenére az Eddára táncolva,tántorogva,tán tolva magatokra az emberi bunkóságot?
Emberek,keljetek fel.Ne szórakozzatok az életetekkel.Lapozzatok.
Fentieket elnézve,én ilyeneket írtam,vagy csak álmodtam?
Jó magunkból bizonyos okokból kiírni nem mindig komolyan gondolt hülyeségeinket.Humor nagyban az agyban segíthet.
Az ember alul lát felfelé törekedve öreg kedve jóságától,és ember mennyi hullám-völgyes gyűrődést vár még saját ferde országától?
Fokozatosan legyünk változatosabbak,
összekenve maszatosan szenvedve jobbak?

Véleménye van? Ossza meg velünk!


A Monty Python gyilkos nyula „létezett” a középkorban
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
AJÁNLJUK MÉG
VIDEÓK
további videók »
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X