szerző:
hvg.hu

Túltette magát a valceai vereségen (35-31) a Győri Audi ETO KC, a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján Veszprémben végképp feledtethetik a horrorisztikus második félidőt. Persze a tanulságok megvannak: ha odafigyelünk, mi vagyunk a jobbak – mondják a győriek.

Négy góllal egy BL-elődöntőben idegenben ki lehet kapni, pláne, hogy a Győr 31 gólt lőtt, tehát az idegenben szerzett gólokat tekintve is rendben vagyunk.

Mégis sokáig téma lesz még az az összecsuklás, amit a második félidő első negyedórájában mutatott be a csapat. 15-3-ra vesztette el ezt az etapot – úgy, hogy az első félidő utolsó és a második rész első akciójánál még kínai figurából lőtt gólokat.

Egy abszolút nyeregben lévő együttes, melyről ezerszer leírták, hogy idén mentálisan is a legerősebb a mezőnyben, innen elvileg nem omolhat össze. Az Oltchim Valcea mégis szétcincálta Görbiczéket, gyakorlatilag pár perc alatt.

Az apatikus hazai közönség előbb csak életre kapott, aztán már extázisban buzdította a román csapatot, mert ilyen feltámadás ezen a szinten szinte felfoghatatlan, ennek megfelelő töltetet ad minden résztvevőnek.

©

„Nem tapasztaltam még csak hasonlót sem pályafutásom során” – ismeri el Karl Erik Böhn, a Győr vezetőedzője, pedig norvég csapatok mellett dolgozott a legmagasabb szinten, azok meg köztudottan képesek szétrohanni ellenfelüket. „De nem csak én, szerintem egyetlen kollégám se látott még ilyet. Tizenöt gólt dobtak olyan gyorsan, hogy ennyi idő alatt edzésen, ha üres kapura játszunk sem biztos, hogy dobunk ennyit” – teszi hozzá Böhn, akiről mindenki azt mondja, nála pozitívabb szemléletű edző kevés fordult meg Magyarországon.  „Sok labdát eladtunk, mert rosszul támadtunk, ők meg akkora sebességgel jöttek ránk, hogy nem tudtuk megállítani őket. Időkéréssel próbáltam rendezni a sorokat, szerencsére a hajrában feljebb tudtunk kapaszkodni.”

Böhn szerint felesleges azon töprengeni, mit kell csinálni ilyenkor, mert egyrészt biztos benne, hogy ilyen többé nem fog megtörténni, másrészt a visszavágón a Győrnek így is csak négy gólos hátrányt kell ledolgoznia.

©

„Még az eddiginél is nagyobb sebességgel kell játszanunk, ez a legfőbb tanulság. A következő szezonra nézve meg az, hogy nem szabad lebecsülni a hazai pálya előnyeit, minden csapat megtáltosodhat saját közönsége előtt. Ahogy most a Valcea is.”

A hazai pálya éppenséggel csak félig-meddig lesz hazai Görbiczéknek a visszavágón, legalábbis helyrajzi szám szerint. A Veszprém Aréna igenis az lehet, ha az ötezres közönségen múlik, nem győzik hangsúlyozni a lányok, mennyire fontos, hogy most a románok éljék át azt a poklot, ami nekik jutott osztályrészül kint – a második félidőben.

„Belaktuk, megszokjuk” – mondja a pályáról Kovacsics Anikó, tegyük hozzá, játszott már BL-döntőt itt az ETO, ha nem is szívesen emlékszünk rá.

Akkor az ellenfél, a Viborg örült, kapujában Lunde Haraldsennel, aki azóta a győrieket segíti. Tényleg segíti, mert Kovacsics szerint a külföldi játékosok könnyebben teszik túl magukat az olyan sokkon, mint a valceai fordulat – és ez a magyaroknak is jó.

©

„Abból kell kiindulnunk, hogy az első félidőben látszott, olyan csapat az ellenfél, amit meg tudunk verni” – mondja fel a „norvég” leckét a magyar irányító, aki jelölt a BL legjobb 23 élven aluli játékosának járó díjra. „Volt egy nagy rövidzárlatunk, rengeteg eladott labdával, könnyen kapott gólokkal, tudjuk, hogy nem szabad ilyenbe belefutni. Vissza kell futnunk minden támadással és a védekezést is keményítenünk kell.”

Laurencz László mesteredző a sportlapban ostorozta a győriek védekezését, mondván, kevés az ütközés, kevés a sánc. Kovacsics Anikó elismeri, hogy nem működött a dolog, de a visszavágó más lesz. „Kedden edzettünk először itt, de már hazai a pálya. Nagyon bízunk a közönségben.”

A támadójátékban mindig többet tud lendíteni a nézőtérről jövő buzdítás egy csapaton, mint az ezerszer sulykolt, bizonyos értelemben kottából történő védekezésnél, így ezt nem bízhatják a körülményekre a győriek. Akik összességében mégis optimisták, mert a BL-sorozat igazolta, hogy valóban nem csak mennyiségben vannak többen idén a korábbi évekhez képest. Most, az eddigi legfontosabb meccsen, a legnagyobb közönség előtt igazolhatják, hogy mindenben többek.

Böhn edző is így gondolja: „Tulajdonképpen tartom, amit az első meccs előtt mondtam, hogy ha a saját iramunkban tudunk játszani, a Valcea nem fog tudni végig jönni velünk. Ha a sebességet növelni tudjuk, a mi játékunk érvényesül majd.”

©

És akkor elérhető a nem titkoltan alapvető cél: ennek az állománynak - minimum - BL-döntőben a helye. Szombaton délután kiderül, odaér-e.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!